Prinses Beatrix bij 18e Balletgala Dansersfonds

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woont maandagavond 16 november in de Stadsschouwburg in Amsterdam de 18e editie bij van het Balletgala van Stichting Dansersfonds '79.

Vergroot afbeelding Balletdansers
Beeld: ©Introdans / Hans Gerritsen

Dit jaar draagt de stichting het Balletgala op aan Jiří Kylián, die als choreograaf bijna 35 jaar lang verbonden was aan het Nederlands Dans Theater. Momenteel creëert hij choreografieën vanuit zijn eigen stichting Kylián Productions.

Doel van Stichting Dansersfonds '79 is het ondersteunen en stimuleren van de danskunst in het algemeen en van veelbelovende jonge dansers in het bijzonder. Zo biedt het jong danstalent studiebeurzen en geldprijzen om internationaal topniveau te kunnen behalen. Eén van de middelen om fondsen te werven is het Balletgala. Dansersfonds '79 werd in 1979 opgericht door Alexandra Radius en Han Ebbelaar, met name om dansers die door omstandigheden in de problemen kwamen financieel te ondersteunen.

Het programma van het 18e Balletgala bestaat onder meer uit optredens van Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Introdans en Scapino Ballet Rotterdam. Op het programma staan werken van choreografen als Jiří Kylián, Hans van Manen en John Neumeier.

Dit jaar vindt tijdens het Balletgala ook de prijsuitreiking van het Dansersfonds plaats. Er worden drie aanmoedigingsprijzen uitgereikt voor veelbelovende dansers en een prijs van verdienste aan een danser of choreograaf als blijk van lof. Voorheen vond het gala tweejaarlijks plaats, maar sinds 2014 wordt het jaarlijks gehouden.

RVD, nr. 329