Prinses Beatrix opent tentoonstelling ‘Spaanse meesters uit de Hermitage’

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent vrijdagmiddag 27 november in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling 'Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo en Goya'.

Vergroot afbeelding Prinses Beatrix opent de tentoonstelling 'Spaanse Meesters uit de Hermitage'.
Beeld: ©ANP / Sander Koning
Prinses Beatrix met Mikhail Piotrovsky en Cathelijne Broers bij de opening van 'Spaanse Meesters uit de Hermitage'.

De tentoonstelling geeft een breed overzicht van de Spaanse kunst uit de zestiende tot en met het begin van de twintigste eeuw uit de collectie van de Hermitage in Sint Petersburg. In de late zestiende en zeventiende eeuw, de Spaanse Gouden Eeuw, ontwikkelden schilders als El Greco, Zurbarán, Murillo en Velàzquez een herkenbare Spaanse stijl met intense licht-donkercontrasten. De rijkdom uit die tijd bezorgde de schilders vele opdrachten van de Spaanse Koning, kerken en particulieren. Hun werken toonden het temperament en de trots van het Iberisch schiereiland.

De tentoonstelling in de Hermitage bevat meer dan honderd werken die samen de opkomst en glorie van de Spaanse kunst tonen. Daaronder bevinden zich topstukken als 'De apostelen Petrus en Paulus' van El Greco, Velázquez' 'Portret van graaf-hertog Olivares', Murillo's 'Onbevlekte Ontvangenis' en Goya's 'Portret van de actrice Antonia Zárate', maar ook werken van leerlingen en latere schilders, tot aan de jonge Picasso.

Spaanse meesters uit de Hermitage is van 28 november tot en met 29 mei 2016 te zien.

RVD, nr. 335

Vergroot afbeelding Poster voor de tentoonstelling 'Spaanse meesters uit de Hermitage' met de tekst 'El Greco, Ribera, Zurbarán, Velásquez, Murillo en Goya'
Beeld: ©Hermitage Amsterdam