Prinses Beatrix bezoekt Fier

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden heeft dinsdagochtend 27 oktober een werkbezoek gebracht aan Fier in Leeuwarden. Fier is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Tijdens het werkbezoek stond de problematiek rondom mensenhandel en loverboys centraal.

Vergroot afbeelding Prinses Beatrix bezoekt Fier in Leeuwarden
Beeld: ©Fier / Renske de Boer
Leeuwarden, 27 oktober: Prinses Beatrix spreekt met aan aantal cliënten tijdens een bezoek aan de bakkerij van Fier.

Fier biedt hulp aan slachtoffers, getuigen en plegers van geweld in afhankelijkheidsrelaties, bijvoorbeeld bij geweld tussen ouders en kinderen of tussen partners. De organisatie zet zich in om geweld te voorkomen en te stoppen en biedt hulp bij de gevolgen van geweld.

Tijdens het bezoek van Prinses Beatrix werd met medewerkers van Fier gesproken over hun werkzaamheden. Het gesprek was met name gericht op de begeleiding van slachtoffers van loverboys. Onder andere werd gesproken over bescherming binnen jeugdinstellingen, waar meisjes toch slachtoffer kunnen worden, en het opbouwen van een nieuw sociaal netwerk. Ook kwam het doen van aangifte, de relatie met ouders en de terugkeer naar onderwijs aan bod. Aansluitend sprak de Prinses met slachtoffers van mensenhandel.

In Rotterdam bezocht Prinses Beatrix eerder dit jaar Asja, de voorziening van Fier die opvang en behandeling verzorgt voor meisjes en jonge vrouwen die het slachtoffer zijn of dreigen te worden van binnenlandse mensenhandel.

Het Oranje Fonds ondersteunt bij Fier onder andere het project Fier in de wereld. Bij dit project maken jonge vrouwen die bedreigd worden en met geweld te maken hebben hun eigen plan om de wereld een stukje mooier te maken. Dit plan voeren zij samen met vrijwilligers ook daadwerkelijk uit. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

RVD, nr. 345