Koning reikt Erasmusprijs 2015 uit aan Wikipedia Community

Zijne Majesteit de Koning, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt woensdagmiddag 25 november 2015 in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de 'Wikipedia Community'. De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema 'Digitale cultuur en de verspreiding van kennis'. De prijs wordt uitgereikt in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix en Zijn Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn.

Vergroot afbeelding Koning reikt Erasmusprijs 2015 uit aan Wikipedia Community
Beeld: ©ANP / Remko de Waal
Amsterdam, 25 november 2015: (vnlr) Adele Vrana, Lodewijk Gelauff, Phoebe Ayers en Koning Willem-Alexander tijdens de uitreiking van de Erasmusprijs 2015 aan de Wikipedia Community.

Het bestuur van Stichting Praemium Erasmianum heeft Wikipedia de Erasmusprijs toegekend omdat zij de verspreiding van kennis heeft bevorderd door een voor ieder toegankelijke encyclopedie op te zetten. De initiatiefnemers van Wikipedia hebben daarvoor een nieuwe en effectieve democratische vorm ontworpen. De prijs wordt in het bijzonder toegekend aan Wikipedia als community - de gezamenlijke onderneming van tienduizenden vrijwilligers die wereldwijd helpen vorm te geven aan dit initiatief.

Vergroot afbeelding Erasmusprijs 2015 aan de Wikipedia Community
Beeld: ©Stichting Praemium Erasmianum
Erasmusprijs van de Stichting Praemium Erasmianum

Drie jonge vertegenwoordigers van de Wikipedia Community nemen de prijs in ontvangst. Elk van hen zet zich in voor een initiatief binnen Wikipedia. Het werk van Adele Vrana (Brazilië/USA) richt zich op Wikipedia Zero, een project waarbij mobiele telefonie providers in met name Afrika en Latijns-Amerika, Wikipedia gratis beschikbaar maken voor iedereen. Phoebe Ayers (USA) houdt zich bezig met hoe Wikipedia en (wetenschappelijke) bibliotheken elkaar kunnen versterken. Lodewijk Gelauff (Nederland) is initiatiefnemer van Wiki Loves Monuments, een jaarlijkse fotowedstrijd rond monumenten en cultureel erfgoed. Het project is in 2010 in Nederland gestart en sindsdien wereldwijd overgenomen.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van cultuur, humaniora of sociale wetenschappen. De Stichting Praemium Erasmianum stelt ieder jaar een ander thema centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 150.000.

RVD, nr. 349