Prinses Beatrix bij première vijfde serie Hollandse Meesters in filmmuseum EYE

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woont zaterdagmiddag 23 januari 2016 de première bij van de vijfde serie Hollandse Meesters in de 21e eeuw in filmmuseum EYE in Amsterdam. Hollandse Meesters is een reeks portretten over hedendaagse Nederlandse beeldend kunstenaars gemaakt door bekende regisseurs.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Lex van Lieshout
Prinses Beatrix komt aan bij het filmmuseum EYE

De portretten van de kunstenaars zijn in hun atelier of op hun werkplek gemaakt en laten de werkwijze, de ideeënwereld en persoon achter de kunstenaar zien. In de afgelopen vijf jaar zijn er honderd portretten gemaakt over onder andere Marijke van Warmerdam, Maria Barnas, Renzo Martens en Michael Raedecker. Regisseurs waren onder andere John Appel, Frans Weisz, Aliona van der Horst en Heddy Honigmann.

Hollandse Meesters in de 21e eeuw, een initiatief van Michiel van Nieuwkerk, is een samenwerkingsproject van regionale omroepen en beeldende kunstinstellingen en wordt ondersteund door onder andere het Mondriaanfonds en het Mediafonds. De sinds 2011 gemaakte portretten zijn uitgezonden op televisie en worden getoond op festivals, tentoonstellingen en in musea.

Ter gelegenheid van de première van de vijfde reeks portretten worden in het EYE op 23 januari alle portretten doorlopend gedraaid. De voorstellingen zijn gratis toegankelijk.

RVD, nr 6