Koningin Máxima bij Leerorkest Lustrumconcert

Hare Majesteit Koningin Máxima woont woensdag 9 maart 2016 als erevoorzitter van het platform ambassadeurs ‘Meer Muziek in de Klas’ de viering van het tienjarig bestaan van het Leerorkest bij in de Gashouder van de Westergasfabriek in Amsterdam.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©ANP Royal Images / Olaf Kraak
Koningin Maxima tijdens de viering van het tienjarig bestaan van het Leerorkest in de Gashouder van de Westergasfabriek.

Tijdens het concert treden 1088 kinderen op samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest, zangers van het koor van De Nationale Opera en verschillende solisten onder wie Tania Kross en Natalie La Rose. De kinderen zijn leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen in Amsterdam met leerorkesten.

Het Leerorkest werkt vanaf de start samen met Het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zij zullen, onder leiding van dirigent Otto Tausk, samen met Leerorkest-leerlingen en zangers van het koor van De Nationale Opera muzikale klassiekers ten gehore brengen. De educatieafdeling van Het Concertgebouw heeft speciaal voor het lustrumconcert een lessenserie voor de kinderkoorpartijen geschreven.

Tien jaar geleden ontwikkelde muziekschooldirecteur Marco de Souza samen met basisscholen in Amsterdam Zuidoost het Leerorkest-concept. Alle kinderen leren vanaf groep 5 tot en met groep 8 op de basisschool, onder schooltijd, een muziekinstrument bespelen en musiceren samen in een eigen symfonieorkest op school. Er zijn de afgelopen tien jaar door heel Nederland leerorkesten gestart naar het Amsterdamse voorbeeld.

Koningin Máxima zal bij het concert het handboek voor startende Leerorkest-scholen ‘Zó werkt instrumentaal muziekonderwijs op school’ in ontvangst nemen. Als erevoorzitter zet zij zich samen met het platform van ambassadeurs 'Meer Muziek in de Klas' in voor muziekonderwijs op de basissschool.

RVD, nr. 28