Koning met staatssecretaris Van Dam op werkbezoek bij akkerbouwbedrijf

Zijne Majesteit de Koning heeft donderdag 19 mei samen met staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken een werkbezoek gebracht aan het akkerbouwbedrijf van de familie Branderhorst in Eethen. Het werkbezoek stond in het teken van de toekomst van de voedselvoorziening.  De staatssecretaris liet aan de hand van onder andere voorbeelden uit de aardappelteelt zien welke veranderingen plaatsvinden bij de productie en consumptie van voedsel.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Frank van Beek
Koning Willem-Alexander krijgt uitleg over de precisielandbouw.

Op het akkerbouwbedrijf kreeg de Koning uitleg over de precisielandbouw waarbij de landbouwers met behulp van satellietgegevens precies weten op welk moment en op welke plek gezaaid en bemest moet worden. Dit komt de kwaliteit van de gewassen ten goede. Ook kan daardoor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen omlaag. De Koning en staatssecretaris kregen vervolgens een demonstratie van de inzet van een drone waarmee landbouwpercelen gedetailleerd in kaart worden gebracht. De drone is uitgerust met een speciale geosensor die de zonlichtreflectie van planten meet en zo groeiverschillen kan berekenen. Die gegevens worden ingelezen in de boordcomputer van landbouwmachines waarmee per gewas de juiste dosering bemesting wordt gegeven.

Aansluitend spraken de Koning en de staatssecretaris met verschillende agrariërs en vertegenwoordigers uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de milieubeweging over de toekomst van de voedselvoorziening. Aan de orde kwamen onder andere het mede door de overheid gefinancierde onderzoek naar nieuwe zaadveredelingsmethoden en teelttechnieken en de voor- en nadelen van genetische modificatie. Verder spraken zij over de vraag hoe de landbouwsector en andere partijen in de productieketen kunnen inspelen op de vraag van consumenten naar duurzamer en gezonder voedsel.

Het bezoek met staatssecretaris Van Dam maakt deel uit van een reeks werkbezoeken van de Koning met staatssecretarissen, waarbij de desbetreffende bewindspersoon een deel van het werkterrein van zijn of haar ministerie laat zien. Deze reeks is het vervolg op een serie werkbezoeken die de Koning afgelopen jaar met ministers heeft afgelegd.

RVD, nr. 115