Koning brengt werkbezoek aan Hoog Risico Beveiligingseskadron Koninklijke Marechaussee

Zijne Majesteit de Koning heeft vandaag, dinsdag 21 juni, een werkbezoek gebracht aan het Hoog Risico Beveiligingseskadron (HRB) van de Koninklijke Marechaussee in Den Haag en Amsterdam.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: Ministerie van Defensie
Den Haag/Amsterdam, 21 juni 2016: Koning Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan het Hoog Risicobeveiligingseskadron van de Koninklijke Marechausse. Het HRB bewaakt en beveiligt objecten en gebouwen, waarvoor een verhoogde dreiging op aanslagen geldt.

De HRB-eenheden bewaken en beveiligen objecten in Nederland, waarvoor een verhoogde dreiging op aanslagen geldt. Dat zijn bijvoorbeeld overheidsgebouwen of maatschappelijke instellingen. Het kabinet besloot begin 2015 tot de oprichting van het Hoog Risico Beveiligingseskadron. Inmiddels zijn er vierhonderd manschappen operationeel.

Het bezoek van de Koning begon op de Koningin Beatrix Kazerne in Den Haag met een presentatie over het HRB. Aansluitend werd een toelichting gegeven op onzichtbare beveiligingsmaatregelen en dynamische beveiligingspatrouilles. De zichtbaarheid van de beveiliging is afhankelijk van de actuele situatie. Omdat de HRB-eenheden zijn voorbereid op elke verandering van situatie kunnen ze snel opschalen en optreden.

Vervolgens reed de Koning mee met een dynamische beveiligingspatrouille via twee beveiligde objecten naar het Mobilisatiecomplex Maaldrift in Wassenaar. Daar woonde de Koning enkele onderdelen en demonstraties bij van de HRB-opleiding en sprak hij aansluitend met opleiders en cursisten over de opleiding en hun ervaringen.

Het werkbezoek werd afgesloten bij de Joodse Scholengemeenschap Maimonides in Amsterdam, die wordt beveiligd door het HRB in samenwerking met de Nationale Politie en Stichting Bij Leven en Welzijn, het adviesorgaan ter bescherming van de Joodse Gemeenschap in Nederland. De Koning sprak met hen en vertegenwoordigers van de school over de perceptie van veiligheid rondom de school en de rol van het Hoog Risico Beveiligingseskadron.

RVD, nr. 143