Prinses Margriet opent nieuwbouw Margaretha in Kampen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent vrijdag 2 september 2016 de moderne woonvoorziening Margaretha in Kampen. Het complex in de oude binnenstad omvat 120 appartementen waarin een gemengde groep bewoners woont. Deels zelfstandig, deels met zorg. Het project is een samenwerking tussen Woningcorporatie DeltaWonen, Woonzorgconcern IJsselheem en de Verenigde Gasthuizen in Kampen.

In Margaretha komen verschillende woonvormen samen. Onder het dak van Margaretha zijn sociale huurwoningen, zorgappartementen en appartementen in de vrije sector gerealiseerd. Deze combinatie levert een gemĂȘleerd gezelschap van bewoners op. Zij maken allemaal gebruik van onder andere de grote binnentuin en het restaurant. Bewoners kunnen terugvallen op de zorg van IJsselheem en deelnemen aan een scala aan activiteiten.
 
Bijzonder is dat het nieuwe gebouw qua ontwerp en functie is ingepast in het historische centrum van Kampen. Op deze plaats heeft altijd een gebouw met een zorgfunctie gestaan, bijvoorbeeld het oude Sint Geertuidengasthuis. Veel van de historische bouwelementen van het oorspronkelijke pand zijn bewaard gebleven. De oude dakkapellen, de bijzondere architectuur van het Broekema pand en tal van archeologische opgravingen die tijdens de nieuwbouw zijn gedaan, hebben opnieuw een bestemming gekregen in het gebouw. In 1895 opende Koningin Wilhelmina de oorspronkelijke nieuwbouw.

RVD, nr. 169