Koning en Koningin openen tentoonstelling ‘Mapping Australia’

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima openen maandagmiddag 3 oktober de tentoonstelling 'Mapping Australia'  in het Aboriginal Art Museum (AAMU) in Utrecht. Het Koninklijk Paar bezoekt de tentoonstelling in aanloop naar de staatsbezoeken aan Australië en Nieuw-Zeeland die eind oktober en begin november plaatsvinden.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Olaf Kraak
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima tijdens de opening van de tentoonstelling Mapping Australia.

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat de Nederlander Dirk Hartog als eerste Europeaan voet aan wal zette op de westkust van Australië. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis organiseert het AAMU samen met de Australische ambassade in Nederland de tentoonstelling. In 'Mapping Australia' worden verschillende werelden, tijdperken en zienswijzen samengebracht: de manier waarop Europese ontdekkingsreizigers Australië in kaart brachten en de wijze waarop Aboriginal kunstenaars het land en de diepe verbinding van de oorspronkelijke bevolking met het land verbeelden.

De tentoonstelling laat historische VOC-kaarten uit de 17e en 18e eeuw zien en hedendaagse kunstwerken van Aboriginal kunstenaars voortkomend uit duizenden jaren oude tradities. Doeken worden tentoongesteld van onder andere Helicopter Tjungurrayi, Johnny Yungut Tjupurrula en Naata Nungurrayi, afkomstig uit de woestijngebieden van Centraal- en West-Australië. Van kunstenares Judy Watson is werk te zien waarin zij gebruik maakt van een cartografische taal. Daarnaast worden de Duyfken portfolio en de Law Poles getoond. De portfolio bevat prenten van tien Aboriginal kunstenaars en werd gemaakt naar aanleiding van de aankomst van het eerste Europese schip de Duyfken aan de Australische noordoostkust in 1606. De portfolio is in 2006 in ontvangst genomen door Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima. Zij schonken het aan het AAMU. De Law Poles, de wetspalen, zijn in 2007 aan het AAMU en het Nederlandse volk geschonken als verzoeningsgebaar voor de eerste ontmoetingen tussen de Hollanders en de oorspronkelijke bevolking van Australië.

De tentoonstelling 'Mapping Australia' is te zien van 4 oktober 2016 tot en met 15 januari 2017.

RVD, nr. 185