Koning bij opening congres Brandweer Nederland en werkbezoek Twente Safety Campus

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is donderdag 6 oktober aanwezig bij de opening van het Landelijk Congres Brandweer Nederland in het Wilminktheater in Enschede. Hij zal een speech houden. Aansluitend brengt hij een werkbezoek aan de Twente Safety Campus.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koning Willem Alexander houdt een toespraak.

Alle brandweerkorpsen in Nederland zijn samen Brandweer Nederland. Ruim 30.000 brandweermensen verspreid over 25 brandweerkorpsen maken zich sterk voor de kwaliteit van de brandweerzorg en rampenbestrijding. Zo dragen zij bij aan een grotere veiligheid van de samenleving met als doel minder branden, minder slachtoffers, minder schade. Brandweer Nederland bestaat dit jaar 100 jaar; in oktober 1916 werd in Utrecht de Nederlandsche Brandweervereniging opgericht tijdens het eerste nationale brandweercongres, hieruit is Brandweer Nederland ontstaan. Het jaarlijks terugkerende Landelijk Congres Brandweer Nederland wordt dit jaar in Enschede georganiseerd en de opening heeft als thema 100 jaar samenwerkende brandweer.
 
Het werkbezoek aan de Twente Safety Campus van Brandweer Twente staat in het teken van Veiligheid Denken, Doen en Beleven. Bij de Risk Factory Twente ervaren kinderen van groep 8 en kwetsbare senioren in nagebootste praktijksituaties (on)veiligheid en leren ze door middel van interactieve veiligheidsscenario’s hoe te handelen. De Koning kijkt mee bij een schoolklas die enkele scenario’s beleven. Bij het Safety Field Lab en Troned praat de Koning met experts over het trainen van veiligheidsprofessionals en het belang van samenwerking met bedrijven, het onderwijs, kennisinstituten en andere veiligheidspartners. Ook worden diverse demonstraties gegeven door de brandweer over hoe een brand verloopt, hoe deze kan worden geblust en hoe onderzoek wordt gedaan naar oorzaken van brand.

RVD, nr. 203