Koningin Máxima bezoekt Argentinië voor toegang tot financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt dinsdag 11 en woensdag 12 oktober Argentinië in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). In de hoofdstad Buenos Aires spreekt zij over de plannen van de regering van Argentinië om een nationale strategie voor inclusieve financiering te ontwikkelen. Betere toegang tot financiële diensten kan bijdragen aan de economische ontwikkeling van de bevolking.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrect
Koningin Máxima tijdens het rondetafelgesprek met de gouverneur van de centrale bank Mr. Federico Sturzenegger.

Volgens de Wereld Bank Groep heeft de helft van de volwassenen in Argentinië, 50,2%, een bank- of spaarrekening. Veel geldtransacties worden nog in contanten gedaan. Kleine ondernemers die hun bedrijfje willen uitbreiden hebben vaak moeite met het krijgen van een lening. Dat komt deels omdat zij hun inkomsten contant ontvangen en deze inkomsten slecht geregistreerd zijn. Dit bemoeilijkt de beoordeling voor de kredietwaardigheid. De laatste jaren heeft de regering diverse maatregelen getroffen om het gebruik van een bank- of spaarrekening en andere financiële diensten te bevorderen. Zo is het nu verplicht om salarissen via een bankrekening uit te betalen, evenals een deel van de sociale uitkeringen en pensioenen, daarnaast kunnen bankrekeninghouders gratis digitale betalingen doen en is het eenvoudiger geworden om bankagentschappen te openen. De maatregelen maken echter geen deel uit van een nationale strategie en coördinatie is nodig. De centrale bank, Banco Central de la República Argentina (BCRA), is onlangs in overleg met het ministerie van Financiën en in samenwerking met de Inter-American Development Bank (IDB) begonnen met het ontwikkelen van een nationale strategie voor inclusieve financiering. Coördinatie en samenwerking tussen de overheid, financiële instellingen en regelgevende instanties maken hier deel van uit.

Koningin Máxima heeft onder andere besprekingen met de lokale coördinator van de Verenigde Naties, de minister van Buitenlandse Zaken, mevrouw Susana Malcorra en de minister van Financiën, Alfonso Prat-Gay. Ook spreekt zij de gouverneur van de centrale bank, Federico Sturzenegger. Koningin Máxima neemt verder deel aan een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van overheids-instellingen over hun rol in de plannen voor inclusieve financiering. In dit kader spreekt zij ook met vertegenwoordigers van financiële organisaties en andere private instellingen. Goede samenwerking tussen de publieke en private sector is nodig voor een succesvolle uitvoering van de nationale strategie.

Dinsdagmiddag 11 oktober houdt Koningin Máxima bij de Universidad Católica Argentina (UCA) een toespraak voor studenten economie en politicologie over het belang van goede aansluiting bij de officiële financiële infrastructuur. Toegang tot een bankrekening, op een veilige manier kunnen sparen, verzekeringen en leningen kunnen afsluiten en pensioenopbouw bieden kansen op economische ontwikkeling. Woensdag 12 oktober is een ontmoeting voorzien met president Mauricio Macri. Koningin Máxima had dit jaar in Davos tijdens het World Economic Forum in haar VN-functie ook ontmoetingen met president Macri, minister Prat-Gay en gouverneur Sturzenegger.

Dit bezoek aan Argentinië volgt op een aantal eerdere bezoeken van Koningin Máxima in het kader van verbetering van toegang tot financiële diensten. In april 2008 bezocht zij Buenos Aires als lid van de VN-Adviseursgroep voor een Toegankelijke Financiële sector en hield zij daar ook een toespraak. In december 2005 bracht zij als lid van de VN-groep van Adviseurs voor het Internationale Jaar van Microkrediet een werkbezoek aan Argentinië. Koningin Máxima bezocht onder meer de provincie Jujuy en hield in Buenos Aires een toespraak bij de Universidad Católica Argentina.

RVD, nr. 218