Toespraak van Zijne Majesteit de Koning, Nieuwjaarsontvangst Nederlandse gasten, Koninklijk Paleis Amsterdam

Dames en Heren,

Graag heet ik U allen hartelijk welkom op deze Nieuwjaarsbijeenkomst in het Koninklijk Paleis Amsterdam.  

Het jaar 2015 is niet goed begonnen. Wij zijn met onze gedachten nog bij de terreurdaden in Parijs, vorige week. Een rechtstreekse aanval op de vrijheid, die ons allemaal raakt. Een aanval ook op de Joodse gemeenschap. Wij leven intens mee met de gewonden en met de nabestaanden van de slachtoffers.
Het is nu van belang dat wij samen de waarden die aan de basis van onze samenleving staan, blijven verdedigen en uitdragen. Ieder doet dat op zijn eigen manier. Maar in onze verdediging van de democratische waarden, zijn wij verbonden.  

Een gevoel van verbondenheid is ook belangrijk in deze tijd van uiteenlopende berichten over onze economie.  

Een steeds ruimere groep mensen merkt dat het - heel aarzelend - de goede kant opgaat. ZZP'ers die weer wat meer opdrachten krijgen. Mensen zonder werk die het lukt om aan de slag te komen. Ondernemers die voorzichtig weer durven investeren.

Anderen merken in hun dagelijks leven nog heel weinig van een algemeen herstel. Ze solliciteren fanatiek, maar zonder resultaat. Ze vrezen voor hun baan omdat hun werkgever gaat reorganiseren. Of ze koesteren idealen voor de toekomst, zonder de mogelijkheid om die dichterbij te brengen.

Net als ik volgt U ongetwijfeld de cijfers en prognoses. Die informatie is waardevol en helpt om een goed beeld te krijgen.
Maar U weet óók, net als ik, dat achter de macro-cijfers miljoenen persoonlijke verhalen schuilgaan. En dat zijn vaak verhalen 'tussen hoop en vrees'.

Verhalen van schoolverlaters die onzeker zijn over hun toekomst. Van mensen met een baan en een hypotheek onder druk. Van ondernemers. Van ouderen. Van werkzoekenden. En van mensen met een arbeidsbeperking.

De afgelopen jaren zijn mijn vrouw en ik bij veel bedrijven en organisaties op bezoek geweest. En steeds weer vertellen mensen ons hoe wezenlijk werk voor hen is. Niet alleen voor hun levensonderhoud. Maar ook voor hun levensgeluk. Werk geeft zelfvertrouwen, trots, verbondenheid. Dat is de grote waarde van werk.

Ieder jaar verwelkomen wij hier gasten uit een bepaalde sector die van grote betekenis is voor onze samenleving.
Vorig jaar was dat de bouw. Dit jaar hebben we mensen in ons midden die andere mensen helpen werk te vinden of te behouden. Doeners in werkgelegenheid.

Ze zijn actief als werkbegeleider, als directeur van een sociale dienst, als jobcoach, als ondernemer, als werkplaatschef, als klantmanager of projectleider.
Hun missie: zoveel mogelijk mensen de kans geven actief te zijn en zo hun talent te ontplooien.

Eind vorig jaar was ik in Gorinchem, bij de regionale Sociale Dienst. En ik was bij het UWV in Groningen, waar ik onder meer een netwerktraining voor 50-plussers heb meegemaakt… Altijd handig voor mij als bijna 48-jarige....

Enkele professionals die ik tijdens mijn bezoeken heb ontmoet en gesproken, zijn vandaag in ons midden.
Tegen U en tegen Uw collega's uit het hele land die vandaag bij ons zijn, zeg ik: hartelijk welkom! Er verandert het nodige in Uw sector met de nieuwe wetgeving die meer taken en verantwoordelijkheden bij gemeenten legt.
Veranderingen vragen altijd extra zorg. Wij wensen iedereen die daarmee te maken heeft heel veel succes.

Ik wens U allen toe dat U net zo uitkijkt naar het komende jaar als mijn vrouw en ik. Het wordt een bijzonder jaar waarin Nederland onder meer zeventig jaar Bevrijding viert. Persoonlijk verheugen we ons ook zeer op de streekbezoeken en werkbezoeken die we gaan brengen. En op de viering van de eerste Koningsdag nieuwe stijl, in Dordrecht. En op ons vierde staatsbezoek, over twee maanden, aan Denemarken. Een land dat op de World Happiness Index net boven Nederland staat (zij op 1; wij op 4).
Daar kunnen we dus wellicht nog wat leren.

Graag wil ik het glas met U heffen op 2015.

Ik wens U allen voorspoed, verbondenheid en geluk in Uw persoonlijk leven. En in Uw werk veel vertrouwen, creativiteit en succes!