Stadhouder

Geschiedenis van het Koninklijk huis

Het Nederlandse Koninklijk Huis is het Huis Oranje-Nassau. De geschiedenis van dit Huis is sinds de vijftiende eeuw nauw verbonden met die van Nederland. Vanaf die tijd leveren de Oranjes als stadhouders, koningen en koninginnen een belangrijke bijdrage aan het bestuur van ons land.

 • Oranje-Nassau

  Kaart van Breda van Willem Blaeu 1631 © RVDDe band tussen het Huis Nassau en Nederland ontstaat in 1403. Graaf Engelbrecht I van Nassau trouwt in dat jaar met Johanna van Polanen, vrouwe van Breda. Door hun groeiend familiebezit behoren de Bredase Nassaus al snel tot de hoogste edelen van ons land.
 • Willem van Oranje (1533-1584)

  Afbeelding van Willem van Oranje © RVDWillem van Nassau was de oudste zoon van Graaf Willem van Nassau en Juliana van Stolberg. Hij werd op 24 april 1533 geboren op de Dillenburg in Nassau.
 • Stadhouders

  Afbeelding van Koning-stadhouder Willem III © RVDVanaf de 16e eeuw speelden verschillende stadhouders een belangrijke rol in Nederland. Willem van Oranje werd na zijn overlijden in de 16e opgevolgd door verschillende stadhouders. Daarna volgde een korte stadhouderloze periode. In 18e eeuw regeerden tot de inval door de Fransen nog twee erfopvolgers van Willem van Oranje als stadhouder.
 • Koninkrijk der Nederlanden

  Paspoort © RijksoverheidSinds 1815 is Nederland het Koninkrijk der Nederlanden. Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden is de staatsregeling waarin de grondslagen van het Koninkrijk in 1954 zijn vastgelegd.
 • Koningen en Koninginnen

  Koning Willem IHet Koninkrijk der Nederlanden ontstaat in de 19e eeuw. De eerste regerend vorst is Koning Willem I (1772-1843).