Monarchie

Sinds 1814 is Nederland een constitutionele monarchie. Dat betekent dat de positie van de Koning is vastgelegd in de constitutie, oftewel de Grondwet. De Koning is het staatshoofd en vormt samen met de ministers de regering. In een constitutionele monarchie valt het staatshoofd onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Het Nederlandse parlement wordt in de Grondwet de Staten-Generaal genoemd. De Koning is volgens de Grondwet voorzitter van de Raad van State. Dit is een louter ceremoniële en symbolische functie. De dagelijkse leiding ligt in handen van de vice-president. Koning Willem-Alexander is sinds 30 april 2013 staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden.

 • Koninklijke Vlag

  Koninklijke VlagKoningin Wilhelmina stelde in 1908 de Koninklijke vlag vast, die de Koninklijke standaard genoemd wordt.
 • Volkslied (Wilhelmus)

  Orkest op podium © RijksoverheidEen volkslied is een lied dat een land symbolisch vertegenwoordigt. In Nederland is het 'Wilhelmus van Nassouwe' het officiële volkslied sinds 1932. Tot die tijd was het 'Wien Neêrlands Bloed' het officiële volkslied van het Koninkrijk der Nederlanden. Het Wilhelmus is wel eerder ontstaan...
 • Prinsjesdag

  Den Haag, 17 september 2013: Koning Willem-Alexander spreekt – in aanwezigheid van Koningin Máxima - de Troonrede uit © ANP, foto: Lex van LieshoutOp Prinsjesdag - de derde dinsdag in september - spreekt de Koning in de Ridderzaal de Troonrede uit. In de Troonrede schetst de regering hoe het gaat met Nederland en wat de belangrijkste plannen van de regering zijn voor het komende jaar. De Koning rijdt dan in de Gouden Koets van Paleis...
 • Koningsdag

  Veenendaal, 30 april 2012: Dankwoord van de Koningin, in het bijzijn van de koninklijke familie, aan het einde van het bezoek in Veenendaal tijdens Koninginnedag © ANP; foto: Robin UtrechtKoningsdag is de nationale feestdag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd.