Adjudanten

Adjudanten bereiden, vaak samen met de particulier secretarissen en hofdames, de openbare optredens voor van de leden van het Koninklijk Huis en bieden ondersteuning bij grote evenementen.

De adjudanten zijn afkomstig van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht of de Koninklijke Marechaussee. Zij hebben de rang van kapitein-luitenant-ter-zee of luitenant-kolonel. De krijgsmachtonderdelen lenen deze medewerkers voor drie jaar uit aan het Militaire Huis. Adjudanten worden benoemd bij Koninklijk Besluit. De Koning kan een adjudant na zijn vertrek benoemen tot adjudant in buitengewone dienst. Dat betekent dat hij of zij in bijzondere omstandigheden tijdelijk kan worden teruggeroepen.

Uniform

De adjudant-generaal en de adjudanten dragen op de rechterschouder van hun uniform een goudkleurige nestel (gevlochten koorden). Op de revers zijn de letters WA van Willem-Alexander te zien, met een kroontje erboven. Adjudanten van de Koninklijke Marine dragen de letters WA op de schouder in plaats van op de revers. Adjudanten in buitengewone dienst dragen kleinere letters WA met een kleinere kroon. Adjudanten vervullen ook bereden diensten tijdens Prinsjesdag. Twee bereden adjudanten rijden dan achter de Gala Glasberline en twee bereden adjudanten rijden achter de Gouden Koets. De adjudant-generaal rijdt midden achter de Gouden Koets.