Bureau Luchtvaartzaken

Het Bureau Luchtvaartzaken Koninklijk Staldepartement coördineert alle vluchten van de leden van het Koninklijk Huis en de hofhouding. Dit varieert van lijnvluchten en vluchten met het regeringsvliegtuig tot de inzet van vliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht.

De KBX

Het regeringsvliegtuig kan gebruikt worden voor leden van het kabinet en leden van het Koninklijk Huis. In 2014 was de verdeling van het totale aantal uitgevoerde vlieguren  tussen de leden van het Kabinet en daarnaast de Koning, Koningin en Prinses Beatrix respectievelijk 86 en 14 procent. Het toestel heeft de registratie PH-KBX. PH is de internationale luchtvaartcode voor Nederland, KBX staat voor Koningin Beatrix. Het regeringsvliegtuig is een Fokker Executive Jet 70 en biedt plaats aan 24 personen. Dit toestel verving in 1996 de Fokker F28, die sinds 1972 dienst deed als regeringsvliegtuig. Deze had de registratie PH-PBX.
De inzet van het regeringsvliegtuig wordt bepaald in overleg met de coördinator luchtvaart bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De vluchten worden uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van KLM Cityhopper (KLC). Koning Willem-Alexander heeft zijn vliegbrevet en vliegt regelmatig in het regeringsvliegtuig.

CO2-reductie

Om de gevolgen van CO2-uitstoot te verkleinen wordt door middel van investeringen in een CO2-reductieproject de uitstoot per gevlogen uur van de KBX gecompenseerd. Dit geldt voor de vluchten van leden van het kabinet en voor de vluchten van de leden van het Koninklijk Huis. KLC heeft hiertoe opdracht gekregen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en op 17 september 2009 een contract afgesloten. De compensatie wordt met terugwerkende kracht berekend vanaf 1 januari 2007.