Paleis Het Loo Nationaal Museum © RVD

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is in 1685 gebouwd in opdracht van Koning-stadhouder Willem III. Paleis Het Loo ligt op het Kroondomein Het Loo, waar ook kasteel Het Oude Loo zich bevindt.

Lange tijd is het paleis in gebruik geweest bij de Koninklijke Familie, onder meer als zomerresidentie van Koningin Wilhelmina, terwijl het eigendom was van de Staat. Ook Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven hebben na hun huwelijk in 1967 tijdelijk in een zijvleugel van het paleis gewoond.

Paleis Het Loo Nationaal Museum © RVD

Op het terrein van Paleis Het Loo staat Huis Het Loo, de woning van Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

Huidig gebruik

In 1971 werd besloten dat Paleis Het Loo een museum zou worden. In het museum is te zien hoe leden van het Koninklijk Huis in het paleis leefden. In de stallen is een grote collectie rijtuigen uit het bezit van het Koninklijk Staldepartement te zien. In een zijvleugel van het paleis zit het Museum van de Kanselarij van de Nederlandse Orden waar een collectie binnenlandse en buitenlandse ordetekenen en onderscheidingen is te zien.

Er worden regelmatig wisselende tentoonstellingen in het museum gehouden. Koningin Beatrix vierde op het paleis in 1998 haar zestigste verjaardag. Prins Maurits en Prinses Marilène trouwden er voor de burgerlijke stand. Ook is een aantal leden van de jongste generatie van de Koninklijke Familie in de paleiskapel gedoopt.

Bezichtiging

Apeldoorn, 27 november 2012: Prinses Margriet toont een foto tijdens de opening van de tentoonstelling Wilhelmina's Levensavond in Paleis Het Loo. De tentoonstelling schetst een beeld van de periode die Koningin Wilhelmina na haar troonsafstand op Het Loo © ANP; foto: Lex van Lieshout

Het museum trekt circa 400.000 bezoekers per jaar. Regelmatig worden in het museum tentoonstellingen georganiseerd, onder andere met stukken uit de collectie van het Koninklijk Huisarchief. Bovendien is ook een groot gedeelte van de vaste opstelling uit de Stichting Historische Verzamelingen van het Koninklijk Huis afkomstig.

Het paleis en de tuinen zijn van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur opengesteld voor publiek.