Den Haag, 23 oktober 2012: de Koningin ontvangt President Napolitano bij Paleis Noordeinde © ANP, foto: Robin Utrecht

Protocol en ceremonie

Deze rubriek bevat informatie over de formele en officiële aspecten van het Koningschap. Hieronder vallen onder andere geschreven en ongeschreven regels die richtlijnen voorschrijven voor publieke evenementen en andere Koninklijke gebeurtenissen.

 • Titels

  Prinses Máxima, 2012 © RVD, foto: Frank van BeekDe leden van de Koninklijke Familie kunnen verschillende titels of familienamen hebben. Van de aangetrouwde leden van de Koninklijke Familie zijn alleen aan Koningin Máxima titels verleend.
 • Ontvangsten

  Den Haag, 6 december 2012: De Koningin ontvangt de Raad van Bestuur van Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA) en hun voorzitter Kofi Annan op Paleis Huis ten Bosch.Nederland ontvangt regelmatig gasten uit binnen- en buitenland. Leden van het Koninklijk Huis spelen een rol in de ontvangsten van buitenlandse staatshoofden, regeringsleiders en andere belangrijke gasten.
 • Bezoeken

  Den Haag, 23 oktober 2012: de Koningin ontvangt President Napolitano bij Paleis Noordeinde © ANP, foto: Robin UtrechtDe Koning vertegenwoordigt als Staatshoofd Nederland in binnen- en buitenland. Hij doet dat onder andere door staatsbezoeken af te leggen en buitenlandse staatshoofden te ontvangen. Ook ontvangt de Koning staatshoofden en regeringsleiders die een kort bezoek aan Nederland brengen.
 • Geloofsbrieven

  Paleis NoordeindeGeloofsbrieven zijn twee documenten van een buitenlands staatshoofd, die een ambassadeur na diens aanstelling aan de Koning aanbiedt. De minister van Buitenlandse Zaken is hierbij aanwezig.
 • Monumenten

  De oudste monumenten verbonden met de geschiedenis van het Koninklijk Huis zijn de grafmonumenten van het Huis Nassau uit de 15e en 16e eeuw in de Grote Kerk in Breda.
 • Huwelijk

  Huwelijksportret van de Prins van Oranje en Máxima Zorreguita, 2 februari 2002 © RVD/Fotogeniek; foto: Jeroen van der MeydeNadat de verloving van een lid van het Koninklijk Huis is aangekondigd en het parlement toestemming heeft gegeven (via de toestemmingswet), kunnen de voorbereidingen voor het huwelijk beginnen.