Audiëntie

De Koning ontvangt regelmatig personen van maatschappelijk en/of politiek belang voor een persoonlijk gesprek, een audiëntie.

Den Haag, 8 november 2012: De Koningin ontvangt president Johnson Sirleaf van Liberia in audientie op paleis Huis ten Bosch. De president is in Nederland op uitnodiging van de universiteit van Tilburg, die haar een eredoctoraat heeft toegekend.

De Koning ontvangt regelmatig personen van maatschappelijk en/of poltiek belang voor een persoonlijk gesprek, een audiëntie.

Dit zijn bijvoorbeeld regeringsleiders, bestuurders, ambassadeurs, militairen of - bij hoge uitzondering - particulieren. Een audiëntie kan ook onderdeel zijn van een officieel bezoek aan Nederland. Een audiëntie duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Het Kabinet van de Koning beheert de afspraken voor audiënties met de Koning. Audiënties bij andere leden van het Koninklijk Huis lopen via hun (particuliere) secretariaten. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) nodigt in sommige gevallen een fotograaf uit om een foto te maken van de Koning en de bezoeker. Die wordt achteraf aan de media ter beschikking gesteld.