Grafmonument

Het grafmonument in de Nieuwe Kerk werd in opdracht van de Staten-Generaal tussen 1614 en 1622 gebouwd ter nagedachtenis aan de Vader des Vaderlands, Prins Willem van Oranje.

Monument Nieuwe Kerk Delft

Hij was stamvader van het Huis Oranje-Nassau en de eerste leider in de opstand van de Republiek der Verenigde Nederlanden tegen de Koning van Spanje. De Prins werd 10 juli 1584 in Delft vermoord. Willem van Oranje kon niet in het familiegraf van de Oranjes in Breda worden bijgezet, omdat die stad in handen was van de Spanjaarden. Daarom werd hij bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft.

Ontwerp

Het praalgraf is ontworpen door Hendrick de Keyser, een in die tijd internationaal vermaard beeldhouwer en architect. Het monument is samengesteld uit zwart marmer, wit Italiaans (Carrara) marmer en zwart marmer met goudkleurige aders.

Restauratie

In de tweede helft van de jaren negentig van de vorige eeuw bleek een grondige restauratie nodig, omdat het marmer dreigde te vergruizen door zoutkristallen. In vier jaar werd het monument gedemonteerd, schoongemaakt en opnieuw in elkaar gezet. Alle onderdelen van het monument zijn volgens een speciaal proces gespoeld en waar nodig hersteld. Ook de bronzen onderdelen van het monument zijn onder handen genomen. Koningin Beatrix was in april 2001 aanwezig bij de presentatie van het gerestaureerde grafmonument.