Veteranendag

Sinds 2005 organiseert het Comité Nederlandse Veteranendag jaarlijks in juni een Veteranendag. Koning Willem-Alexander neemt op deze dag een defilé af in de binnenstad van Den Haag.

Den Haag, 29 juni 2013: Koning Willem-Alexander neemt op de Kneuterdijk het defilé af © ANP, foto: Jerry Lampen.

Veteranendag is een nationaal evenement dat tot doel heeft de erkenning en waardering voor veteranen te vergroten en onderling begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te bevorderen. Veteranen zijn voormalige militairen die onder oorlogsomstandigheden of in vredesoperaties hebben gediend of actief dienende militairen die op uitzending zijn geweest. De Koning neemt jaarlijks op deze dag een defilé af in de binnenstad van Den Haag. 

De eerste Veteranendag was op 29 juni 2005, de geboortedag van Prins Bernhard. Prins Bernhard genoot groot aanzien onder de veteranen vanwege zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. De Prins van Oranje was van februari 2004 tot zijn inhuldiging als Koning lid van het Comité. Van januari 2005 tot aan zijn Koningschap was hij ook beschermheer van de Nederlandse Veteranendag.

Voordat de Koning het defilé afneemt vindt in de Ridderzaal een besloten plechtigheid plaats en worden op het Binnenhof onderscheidingen en herinneringsmedailles uitgereikt aan militairen die recent van missies zijn teruggekeerd. De Veteranendag wordt afgesloten met een grote manifestatie op het Malieveld.

Vanaf 2009 wordt Veteranendag gehouden op de laatste zaterdag in juni.