Prins Maurits

Maurits Willem Pieter Hendrik Prins van Oranje-Nassau, van Vollenhoven is op 17 april 1968 in Utrecht geboren. Prins Maurits heeft drie broers: Prins Bernhard (1969), Prins Pieter-Christiaan (1972) en Prins Floris (1975).

Foto van Prins Maurits, februari 2008 © RVD/Royal Images, foto: Frank van Beek

Studie

Prins Maurits behaalde aan de scholengemeenschap Veluws College in Apeldoorn in 1987 zijn vwo-diploma. De Prins studeerde economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde zijn doctoraal examen in 1995.

Militaire loopbaan

Van augustus 1987 tot januari 1989 vervulde de Prins zijn dienstplicht bij het Korps Mariniers en de Koninklijke Marine. De Prins droeg de rang van luitenant ter zee der 2e klasse oudste categorie van de Koninklijke Marinereserve.

Koning Willem-Alexander heeft Prins Maurits per 1 mei 2013 benoemd tot zijn adjudant in buitengewone dienst. Op 1 mei 2013 is Prins Maurits tevens bevorderd tot kapitein-luitenant ter zee van de Koninklijke Marine.

Huwelijk en Gezin

Prins Maurits trad op 29 mei 1998 in Apeldoorn in het huwelijk met Marilène van den Broek. De kerkelijke inzegening vond een dag later plaats in de Grote Kerk van Apeldoorn. Prins Maurits en Prinses Marilène hebben drie kinderen. Op 15 april 2001 werd dochter Anna geboren, voluit Anastasia Margriet Joséphine, gevolgd op 26 oktober 2002 door zoon Lucas, voluit Lucas Maurits Pieter Henri en op 31 mei 2005 werd hun tweede dochter, Felicia, voluit Felicia Juliana Bénedicte Barbara, geboren. Bij Koninklijk Besluit is geregeld dat de kinderen de familienaam Van Lippe-Biesterfeld, van Vollenhoven krijgen. Het gezin woont in Amsterdam.

Werkzaamheden

Prins Maurits treedt in 1995 in dienst bij de NV Luchthaven Schiphol, waar hij o.a. als Senior Manager Passenger Services werkt. Van 2001 tot 2006 is Prins Maurits Business Manager bij Philips DAP B.V. Per mei 2006 is Prins Maurits zelfstandig ondernemer met een bedrijf genaamd The Source. Dit bedrijf helpt andere bedrijven met het concretiseren en uitvoeren van groeitrajecten.

Van november 2009 tot maart 2012 vervulde de Prins als voorzitter van het Formule E- team een actieve rol bij het promoten van elektrisch vervoer in Nederland.

Maatschappelijke functies

  • Bestuurslid Stichting Avond van Wetenschap & Maatschappij
  • Lid Raad van Advies van de Economische en Bedrijfskundige Faculteitsvereniging (EBF) van de Rijksuniversiteit van Groningen 

Erefuncties

  • Beschermheer New Holland Foundation
  • Beschermheer Nationale Vereniging en Stichting 'Het Zeilend Zeeschip'
  • Beschermheer Koninklijke Militaire Schermvereniging
  • Beschermheer Stichting Zeilschip Eendracht
  • Beschermheer Stichting Sail Amsterdam
  • Lid Comité van Vrienden Rijksacademie 'Cercle des amis du prix'
  • Lid Comité van Aanbeveling Ronald McDonald Huis
  • Petekind Nederlandse Koopvaardij