Prins Constantijn

Constantijn Christof Frederik Aschwin Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg is op 11 oktober 1969 geboren in Utrecht als derde zoon van Prinses Beatrix en Prins Claus. De Prins heeft twee broers, Koning Willem-Alexander (1967) en Prins Friso (1968-2013).

Studie

Prins Constantijn, 2012 © RVD, foto: Frank van Beek

Prins Constantijn volgde het lager onderwijs op de Nieuwe Baarnse School in Baarn en behaalde in 1987 het vwo-examen aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Aansluitend volgde de Prins een jaar lang talencursussen in Frankrijk en Italië.

De Prins studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden en behaalde zijn meesterstitel in1995 in de richting burgerlijk recht. In 2000 volgde hij een MBA-studie aan het European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau in Frankrijk. 

Huwelijk en gezin

Prins Constantijn trad op 17 mei 2001 in Den Haag in het huwelijk met  Laurentien Brinkhorst. De kerkelijke inzegening vond plaats op 19 mei 2001 inde Grote of St. Jacobskerk, ook in Den Haag. Prins Constantijn en Prinses Laurentien hebben drie kinderen. Op 8 juni 2002 werd dochter Eloise geboren, voluit Eloise Sophie Beatrix Laurence, op 21 maart 2004 zoon Claus-Casimir, voluit Claus-Casimir Bernhard Marius Max, en op 3 juni 2006 een tweede dochter, Leonore, voluit Leonore Marie Irene Enrica.

Het gezin woont in Den Haag. 

Werkzaamheden en functies

Prins Constantijn is per 1 februari 2015 speciaal adviseur van de vice-voorzitter van de Europese Commissie, Andrus Ansip, verantwoordelijk voor de Digitale Interne Markt. 
Daarnaast wordt de Prins vice-voorzitter van de 'International Circle of Influencers' van StartupDelta, een initiatief voor het versterken van het ondernemersklimaat voor startende bedrijven in Nederland en het aantrekken van buitenlandse starters.  In april en mei van 2015 zal Prins Constantijn als Eisenhower Fellow een studiereis door de VS maken.

Tot november 2014 was de Prins Constantijn werkzaam als Kabinetschef van voormalig vice-voorzitter van de Europese Commissie mevrouw Neelie Kroes.

De Prins begon zijn werkzame leven bij het Kabinet van de Commissaris van de Europese Commissie, mr. H. van den Broek. Hierna volgde de Prins een MBA opleiding in INSEAD te Fontainebleau en liep hij stage bij de International Finance Corporation in Washington DC. Vervolgens werkte hij als management consultant bij Booz Allen& Hamilton in Londen en als beleidsonderzoeker voor RAND Europe in Leiden en Brussel, waar hij later hoofd werd van het Information Policy and Economics Team. Voor RAND Corporation richtte hij in 2008 het Brusselse kantoor op, waaraan hij twee jaar leiding heeft gegeven.

Ook was de Prins van 2003 tot 2008 werkzaam als adviseur Europa-communicatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken 

Maatschappelijke functies

  • Voorzitter Raad van Advies SIDN Fonds
  • Voorzitter Raad van Advies van de Stichting 'The Hague Process on Refugees and Migration'
  • Voorzitter Prins Bernhard Natuurfonds
  • Lid Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum in Amsterdam

Erefuncties

  • Erevoorzitter van het Prins Claus Fonds
  • Beschermheer van de Stichting Nationaal Muziekinstrumenten Fonds
  • Beschermheer World Press Photo
  • Beschermheer Stichting Nederlandse Vioolconcoursen