Prins Constantijn

Constantijn Christof Frederik Aschwin Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg is op 11 oktober 1969 geboren in Utrecht als derde zoon van Prinses Beatrix en Prins Claus. De Prins heeft twee broers, Koning Willem-Alexander (1967) en Prins Friso (1968-2013).

Studie

Prins Constantijn, 2012 © RVD, foto: Frank van Beek

Prins Constantijn volgde het lager onderwijs op de Nieuwe Baarnse School in Baarn en behaalde in 1987 het vwo-examen aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Aansluitend volgde de Prins een jaar lang talencursussen in Frankrijk en Italië.

De Prins studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden en behaalde zijn meesterstitel in1995 in de richting burgerlijk recht. In 2000 volgde hij een MBA-studie aan het European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau in Frankrijk. 

Huwelijk en gezin

Prins Constantijn trad op 17 mei 2001 in Den Haag in het huwelijk met  Laurentien Brinkhorst. De kerkelijke inzegening vond plaats op 19 mei 2001 inde Grote of St. Jacobskerk, ook in Den Haag. Prins Constantijn en Prinses Laurentien hebben drie kinderen. Op 8 juni 2002 werd dochter Eloise geboren, voluit Eloise Sophie Beatrix Laurence, op 21 maart 2004 zoon Claus-Casimir, voluit Claus-Casimir Bernhard Marius Max, en op 3 juni 2006 een tweede dochter, Leonore, voluit Leonore Marie Irene Enrica.

Het gezin woont in Brussel. 

Werkzaamheden en functies

Prins Constantijn is per 1 april 2013 werkzaam als Kabinetschef bij de Europese Commissie voor het kabinet van Eurocommissaris mevrouw drs. N. Kroes, Commissaris voor Digitale Agenda.

De Prins begon zijn werkzame leven bij het Kabinet van de Commissaris van de Europese Commissie, mr. H. van den Broek. Hierna werkte de Prins als strategisch beleidsadviseur bij Booz Allen & Hamilton in Londen. Ook was de Prins werkzaam als adviseur Europa-communicatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij het Brusselse kantoor van RAND Europe, eerst als beleidsonderzoeker, daarna als hoofd van het Information Policy and Economics Team en tot slot als hoofd van dit kantoor. Vervolgens maakte de Prins opnieuw de overstap naar de Europese Commissie eerst als adviseur en later als Adjunct Kabinetschef, Commissaris voor Digitale Agenda bij het kabinet van Eurocommissaris mevrouw drs. N. Kroes.

Maatschappelijke functies

  • Voorzitter van de Stichting 'The Hague Process on Refugees and Migration'
  • Voorzitter Prins Bernhard Natuurfonds
  • Lid Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum in Amsterdam

Erefuncties

  • Erevoorzitter van het Prins Claus Fonds
  • Beschermheer van de Stichting Nationaal Muziekinstrumenten Fonds
  • Beschermheer World Press Photo
  • Beschermheer Stichting Nederlandse Vioolconcoursen