Ontwerptekening van L.J.C. van Es voor het plafond

23 september 2012
Ontwerptekening van L.J.C. van Es voor het plafond

Ontwerptekening van L.J.C. van Es voor het plafond

Foto: Ben Grishaaver

Het plafond van djatihout was te zwaar om aan de vloer van de bovenliggende verdieping te worden bevestigd. Daarom werd eerst een ijzeren raamwerk gemaakt waaraan het hele plafond is opgehangen.
Het plafond is samengesteld uit ruim duizend onderdelen houtsnijwerk. Om problemen met de werking van het hout te voorkomen, liggen de onderdelen los in lagen op elkaar gestapeld. Hierdoor is beweging tussen de afzonderlijke stukken hout mogelijk, zonder gevaar voor scheuren. Door deze constructie heeft het plafond een opvallend diep reliëf. Er zijn geen spijkers gebruikt; sponningen voorkomen eventueel wegschuiven.
Deze afbeelding komt uit het artikel dat Van Es over de Indische Zaal schreef in het tijdschrift De Ingenieur.

Andere foto’s

  • Huwelijksfoto Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik
  • De Indische Zaal
  • De Indische Zaal
  • Louis Jean Chrétien van Es (1854-1918), ontwerper van de Indische Zaal
  • Verlichting
  • Wandpaneel
  • De Indische Zaal in 1923
  • De beeldhouwer Iko
  • Beeld van Manjushri
  • Huismodellen in zilver- en goudfiligrain
  • Gouden sirihstel
  • Gouden staatsiewaaier
Meer foto’s