Help

RSS

Op deze pagina vindt u hulp bij het gebruik van (onderdelen van) deze website.

 • Hoe maak ik gebruik van RSS?

  RSS is een handige en snelle manier om altijd op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes, zonder dat u steeds de website hoeft te bezoeken. Om RSS-berichten te ontvangen moet u twee dingen doen:

  • U moet zorgen dat u RSS-berichten kunt 'ontvangen'. Hiervoor bestaan diverse (vaak gratis) programma's maar ook (gratis) online oplossingen.
  • U moet zich abonneren op de RSS-feed van het Koninklijk Huis.

  U vindt de RSS-pagina van het Koninklijk Huis bij de rubrieken waarop u zich kunt abonneren, zoals Nieuws. Vervolgens kunt u uw eigen RSS-feed samenstellen door de rubrieken waarin u geinteresseerd bent aan te vinken. Onderaan de pagina ziet u een op maat URL welke u moet kopiëren. Deze URL kunt u vervolgens invoeren in het programma of de website waarmee u uw RSS-feeds ontvangt. De manier waarop dit gebeurt verschilt per programma en website, maar is meestal eenvoudig.

 • Mag ik tekst en foto's kopiëren en/of verspreiden?

  Het auteursrecht op tekst en foto's op de website over het Koninklijk Huis wordt door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD)  - mede ten behoeve van eventuele auteursrechthebbende derden - uitdrukkelijk voorbehouden.

  Hergebruik van tekst

  Teksten van de website kunnen voor eigen gebruik gekopieerd worden. Bij verspreiding/publicatie van deze teksten dient altijd de bron te worden vermeld.

  Downloaden van foto's en video's voor eigen gebruik

  Foto's en video's op deze website kunnen alleen voor eigen gebruik gedownload en/of afgedrukt worden. Verdere verspreiding en/of publicatie van foto's is niet toegestaan.

  De rubriek Foto en video bevat vaak hoge-resolutie afbeeldingen en video's die u voor eigen gebruik kunt downloaden. Deze downloads vindt u in het kader onder een foto of video.

 • Hoe kan ik zoeken binnen de website?

  Algemeen zoeken

  Rechtsboven op iedere pagina kunt u in het zoekveld een willekeurige zoekterm invullen. Door op de zoekknop te klikken verschijnt een overzicht van pagina's die het woord of de woorden bevat van uw zoekopdracht. Verder geldt:

  • Zoeken met hoofdletters geeft dezelfde resultaten als zonder hoofdletters.
  • Zoeken met speciale tekens (bijvoorbeeld Italië) geeft dezelfde resultaten als zonder speciale tekens.
  • Als u zoektermen tussen dubbele aanhalingstekens zet, zoekt de zoekmachine op dat exacte zinsdeel.

  Rechts naast het zoekresultaat vindt u onder de kop 'rubrieken' een aantal filters. Deze geven aan hoeveel zoekresultaten met de opgegeven zoekterm er zijn binnen de betreffende rubriek. Klikken op zo'n rubriek zorgt ervoor dat u alleen de zoekresultaten te zien krijgt die binnen die rubriek vallen.

  Zoeken binnen de encyclopedie

  De website bevat veel informatie over onder meer de Monarchie en de leden van het Koninklijk Huis. Deze informatie vindt u binnen de rubriek 'Encyclopedie'. Binnen deze rubriek bestaan twee extra zoekmogelijkheden om informatie te vinden:

  • Op de openingspagina van de rubriek vindt u een extra zoekbox. Hiermee zoekt u alleen binnen de rubriek 'Encyclopedie'.
  • Naast deze extra zoekbox vindt u een alfabet. Klikken op een letter zorgt ervoor dat u alle pagina's te zien krijgt die bij deze letter horen.

  Als u zich op een detailpagina binnen de encyclopedie bevindt ziet u rechtsboven altijd een uitklap-knop 'Encyclopedie' staan. Via deze knop kunt u altijd een nieuwe zoekopdracht uitvoeren of via het alfabet navigeren.

 • Hoe kan ik video's bekijken?

  Video's worden op twee manieren aangeboden op deze website:

  • Als interne video.
  • Als Youtube video.

  Interne video's spelen af binnen de website waarbij gebruik gemaakt wordt van Flash Video. Om een video te kunnen bekijken heeft u het programma Adobe Flash Player nodig. U kunt gratis de Flash Player downloaden. Wanneer u geen Flash Video kunt gebruiken, worden alternatieven aangeboden. Tevens kunt u de video's in diverse formaten downloaden.
  De video's zijn voorzien van ondertitels en audio description (beeldinformatie). Klik in de videospeler op CC voor de ondertiteling en op AD om de audio description in te schakelen. Met de andere opties is de video beeldvullend te tonen of het geluid te regelen.

  Naast interne video's worden soms Youtube video's aangeboden. Deze verwijzen altijd door naar het Youtube Kanaal van het Koninklijk Huis.

 • Wordt door het Koninklijk Huis gebruik gemaakt van sociale media?

  Naast de website verzorgt de RVD een Facebookpagina, een Twitterkanaal en een Youtube kanaal voor het Koninklijk Huis. Naar het Youtube kanaal wordt op de website regelmatig verwezen door middel van geplaatste video's. En op de homepage worden de laatste tweets van het Twitterkanaal getoond, tenzij andere informatie prioriteit heeft. Rechts onderaan iedere pagina vindt u knoppen die verwijzen naar de kanalen van het Koninklijk Huis.