Margriet Francisca is op 19 januari 1943 in het Civic Hospital in Ottawa (Canada) geboren. Ze is geboren als Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. De Prinses is de derde dochter van Prinses Juliana en Prins Bernhard en heeft drie zussen, Prinses Beatrix (1938), Prinses Irene (1939) en Prinses Christina (1947-2019).
Jeugd
Op 29 juni 1943 werd de Prinses in de St. Andrews Church in Ottawa gedoopt. Naast onder meer president Franklin Roosevelt trad ook De Nederlandse koopvaardij als peet op, uit waardering voor de belangrijke rol die de Koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld.
Na de bevrijding kwam de Prinses met haar ouders en zussen op 2 augustus 1945 voor het eerst in Nederland. Het gezin ging wonen op Paleis Soestdijk in Baarn.
Studie
De Prinses ging naar de lagere school De Werkplaats in Bilthoven. Vanaf de derde klas stapte ze over naar de Nieuwe Baarnse School. Haar middelbare school volgde zij op het Baarns Lyceum, waar zij in 1961 het diploma Gymnasium-A behaalde.
Na haar middelbare school volgde de Prinses een jaar lang colleges in de Franse letteren, geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk. Daarna schreef de Prinses zich in als student Rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij volgde daar een inleiding in de rechtswetenschappen, staatsrecht, Romeins recht en enkele sociale vakken. Daarna volgde zij de opleiding tot helpster eerste klasse van het Rode Kruis in ziekenhuis De Lichtenberg in Amersfoort.
Huwelijk en gezin
Tijdens haar studie in Leiden ontmoette de Prinses Pieter van Vollenhoven. Op 10 maart 1965 werd hun verloving bekend gemaakt. Op 10 januari 1967 voltrok burgemeester H.A.M.T Kolfschoten het huwelijk op het stadhuis aan de Javastraat in Den Haag, waarna het huwelijk kerkelijk werd ingezegend door prof. H. Berkhof in de Grote of St. Jacobskerk.
Het echtpaar ging wonen in de rechtervleugel van Paleis Het Loo in Apeldoorn. In 1975 verhuisde het gezin naar Huis Het Loo dat Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven dichtbij Paleis Het Loo hebben laten bouwen.
Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven hebben vier zonen: de Prinsen Maurits (1968), Bernhard (1969), Pieter-Christiaan (1972) en Floris (1975). De Prinses heeft elf kleinkinderen:
- Prins Maurits en Prinses Marilène: Anna (2001), Lucas (2002) en Felicia (2005);
- Prins Bernhard en Prinses Annette: Isabella (2002), Samuel (2004) en Benjamin (2008);
- Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita: Emma (2006) en Pieter (2008);
- Prins Floris en Prinses Aimée: Magali (2007), Eliane (2009) en Willem Jan (2013).
Rode Kruis
In 1966 begon Prinses Margriet met haar vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis als helpster eerste klasse. Van 1987 tot 2011, het jaar waarin aan haar laatste termijn een einde kwam, heeft Prinses Margriet in dit bestuursorgaan de functie van vicevoorzitter vervuld. Als dank voor haar inzet voor het Nederlandse Rode Kruis is in 2011 het Prinses Margriet Fonds opgericht, een Fonds dat zich inzet voor een betere voorbereiding van mensen op natuurrampen.
Voor haar 75e verjaardag kreeg de Prinses van het Rode Kruis en de Universiteit Twente een leerstoel aangeboden die haar naam draagt. De Prinses Margriet-leerstoel richt zich op het vergroten van de weerbaarheid tegen natuurrampen en klimaatverandering en is verbonden aan de faculteit Geo-informatiewetenschappen en aardobservatie (ITC) van de Universiteit Twente. Sinds 2023 is professor Marc van den Homberg hoogleraar op deze leerstoel.
De Prinses is sinds 1967 ook actief binnen het Internationale Rode Kruis. Van december 1995 tot december 2003 was Prinses Margriet voorzitter van het hoogste internationale orgaan van het Rode Kruis; de Standing Commission.
Van 2005 tot eind 2013 was Prinses Margriet bestuurslid van de Internationale Federatie van de Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen. Zij nam deel aan vele internationale conferenties, vaak als hoofd van de Nederlandse delegatie, alsmede aan bestuursvergaderingen en gedelegeerdenvergaderingen.
Aandachtsgebied cultuur
Van 1984 tot 2007 was Prinses Margriet voorzitter van de European Cultural Foundation. Bij het afscheid van Prinses Margriet werd, als dank voor haar werk voor de ECS, de Routes ECF Princess Margriet Award for Cultural Diversity ingesteld. Met de toekenning van deze prijs worden denkers, kunstenaars en activisten geëerd die het Europese publiek met hun werk raken en aan het denken zetten over de rol die cultuur en culturele diversiteit in de samenleving spelen.
Prinses Laurentien is in 2007 Prinses Margriet opgevolgd als president van de ECF.
Erefuncties
- Beschermvrouwe SOS Kinderdorpen;
- Beschermvrouwe Introdans Arnhem;
- Beschermvrouwe Stichting Landelijke Unie van Vrijwilligers;
- Beschermvrouwe Vision 2020 Netherlands;
- Beschermvrouwe KNCV Tuberculosefonds;
- Beschermvrouwe Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen;
- Beschermvrouwe Federatie Paardrijden voor Gehandicapten;
- Beschermvrouwe Vereniging Vriendenkring De Hoogstraat (revalidatiecentrum);
- Beschermvrouwe Koninklijk College Zeemanshoop;
- Beschermvrouwe Stichting Vrienden van de Marinierskapel;
- Beschermvrouwe Nautisch Technisch College Noorder Haaks;
- Beschermvrouwe Netherland-America Foundation (New York);
- Beschermvrouwe Netherlands-American Amity Trust (Washington);
- Beschermvrouwe Natura Artis Magistra;
- Beschermvrouwe Stichting Apenheul Apeldoorn;
- Erevoorzitter Nederlandse Rode Kruis;
- Erevoorzitter van het Comité van Aanbeveling van de Invictus Games Den Haag 2020;
- Erevoorzitter adviesraad van de Global Health masteropleiding van Maastricht University en McMaster University (Canada);
- Erevoorzitter Vereniging De Lijn;
- Lid Comité van Aanbeveling Ronald McDonald Huis Utrecht, Nijmegen en Zwolle;
- Lid Comité van Aanbeveling Stichting Focale Epilepsieën op Kinderleeftijd;
- Lid Comité van Aanbeveling Prinses Christina Concours;
- Lid Comité van Aanbeveling Esther Vergeer Foundation.