Prins van Oranje brengt werkbezoek aan zorgorganisatie Siza, 9 december 2011

9 december 2011

RVD, 9 december 2011, nr. 319: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft vrijdag 9 december 2011 het Revalidatie Medisch Centrum Groot Klimmendaal en de woonwijk Het Dorp in Arnhem bezocht.

Het Dorp is een van de locaties van zorgorganisatie Siza waar mensen met een lichamelijke of meervoudige handicap wonen. Doel van het bezoek was om te kijken in hoeverre informatie- en communicatietechnologie de zelfredzaamheid van de cliënten kan bevorderen.

De Prins sprak met cliënten en medewerkers van Siza over hun ervaringen met het testen van reguliere informatie- en communicatietechnologie in hun dagelijkse praktijk. Het gaat onder meer om de toepasbaarheid van mobiele applicaties, beeldschermcontact en het gebruiksgemak van de apparatuur voor mensen met een handicap.

Met de Planning and Execution Assistant Trainer (PEAT), werd de Prins door het bezoek geleid. Deze toepassing op een smartphone geeft tijden en locaties weer. Mensen met een niet aangeboren hersenafwijking hebben vaak moeite met het bepalen van hun dagritme.
De PEAT helpt daarbij. De Prins kreeg onder meer een demonstratie van het SIM PC-project. Deze speciale computer met een aanraakscherm is eenvoudig in gebruik. Cliënten met zowel fysieke als mentale beperkingen testen deze computer. Daarnaast wordt de spelcomputer ingezet bij revalidatie. De cliënt kan via een balansbord thuis oefeningen doen, terwijl de revalidatiearts op afstand alles volgt.

Siza is een zorgorganisatie in Gelderland met 150 vestigingen en biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren, en volwassenen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige handicap, een niet aangeboren hersenafwijking of een aan autisme verwante stoornis.

De Prins van Oranje is Lid van de Raad van Advies van ECP.NL (Platform voor e-Nederland).