Prinses Máxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion'

14 juni 2011

RVD, 14 juni 2011, nr. 154: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is vanaf medio juni 2011 ‘Honorary Patron’ van het G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion’ (GPFI).

Prinses Máxima is gevraagd als erevoorzitter voor dit wereldwijde initiatief voor inclusieve financiering, in haar hoedanigheid als Speciaal Adviseur van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Zij zal vooral de synergie tussen de VN en de G20 versterken op het gebied van universele toegang tot financiële diensten en haar jarenlange ervaring inzetten om inclusieve financiering wereldwijd verder op de kaart te zetten.

Er is nog een lange weg te gaan. De helft van de wereldbevolking is van financiële diensten verstoken. Het ontbreken van financiële diensten is een rem op de ontwikkeling van mensen, bedrijven en landen. Prinses Máxima pleit voor toegang voor een ieder, tegen redelijke kosten, tot een heel scala aan financiële diensten, verleend door een diversiteit aan solide instellingen. Zowel particulieren als ondernemers hebben financiële diensten nodig, en zowel kleinere als middelgrote ondernemingen.

Het 'Global Partnership for Financial Inclusion' is in december 2010 gelanceerd na aankondiging op de G20-top in Seoul in november 2010. Voorafgaand aan deze top was Prinses Máxima erevoorzitter van de werkgroep G20 'SME Finance Data Working Group'. De werkgroep had als doel het verzamelen van structurele gegevens over toegang tot en gebruik van financiële diensten voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) om deze per land vergelijkbaar te maken. Tijdens de G20-top in Pittsburgh in september 2009 hebben de G20-landen aangekondigd om veilige, transparante en duurzame financiële dienstverlening richting het MKB te stimuleren in met name ontwikkelingslanden.

Het 'Global Partnership for Financial Inclusion' kent drie co-voorzitters: de huidige, vorige en komende voorzitter van de G20. Momenteel zijn dit Frankrijk, Korea en Mexico. Er zijn drie organisaties die als voornaamste uitvoerders fungeren van het GPFI-initiatief: Alliance for Financial Inclusion (AFI), Consultative Group to Assist the Poor (CGAP) en International Finance Corporation (IFC).

Prinses Máxima zet zich al jarenlang in binnen- en buitenland in voor een transparante financiële sector en toegang tot financiële diensten, zoals spaarrekeningen, leningen, verzekeringen voor iedereen die dit nodig heeft. Ze is sinds 2009 Speciaal Adviseur voor 'Inclusive Finance for Development' van Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Prinses Máxima was in 2005 lid van de VN-adviesgroep voor het Internationale Jaar van het Microkrediet en van 2006 tot 2008 lid van de VN-adviesgroep voor een Toegankelijke Financiële Sector. In Nederland bevordert Prinses Máxima, als lid van de Raad voor Microfinanciering, ondernemerschap door te adviseren over coaching en het verstrekken van kleine leningen aan startende ondernemers. Sinds 2010 is Prinses Máxima tevens erevoorzitter van CentiQ, Wijzer in Geldzaken. In deze functie vraagt ze aandacht voor het belang van financiële educatie voor jongeren en het verstandig omgaan met geld.