Koningin opent tentoonstelling in Paleis Oranienbaum (2)

18 april 2012

RVD, nr. 101: Zoals eerder bekend gemaakt (zie persbericht nr. 15 van 20 januari 2012) verricht Hare Majesteit de Koningin op woensdag 25 april de opening van de tentoonstelling Dutch Design – Huis van Oranje in Paleis Oranienbaum, gelegen in de Duitse deelstaat Sachsen-Anhalt.

Zij doet dit tezamen met de Bondspresident van Duitsland Joachim Gauck. Met de opening van de tentoonstelling worden nieuw gerestaureerde delen van het paleis weer opengesteld voor het grote publiek. De Koningin en de Bondspresident spreken tijdens een rondgang door het paleis ook met studenten van de summerschool, een jaarlijks project waarin studenten van de opleiding Conservering en Restauratie van de Universiteit van Amsterdam en van een drietal Duitse opleidingen onder leiding van hun docenten een ruimte van het slot "adopteren".

De Koningin en de successievelijke Duitse Bondspresidenten hebben het afgelopen decennium als beschermvrouw/beschermheer van de restauratie het belang van het behoud van Oranienbaum als trefpunt van de Duits-Nederlandse historische betrekkingen willen onderstrepen. Deze symboolfunctie uitte zich in diverse tentoonstellingen en symposia waarin de Duits-Nederlandse betrekkingen in historisch perspectief centraal stonden.