Koningin verricht opening filmmuseum EYE

13 maart 2012

RVD, nr. 64: Hare Majesteit de Koningin opent woensdagavond 4 april 2012 EYE, het nieuwe filmmuseum aan het IJ te Amsterdam.

EYE, het nieuwe filmmuseum in Amsterdam. © Rene den Engelsman

EYE is een museum dat zich richt op film en bewegend beeld. Het museum vertoont films als kunstvorm, ter vermaak, cultureel erfgoed en als informatiedrager. Daarnaast worden vanuit actuele, historische en artistieke ontwikkelingen tentoonstellingen met omlijstende filmprogramma's samengesteld. Naast educatieve programma's en activiteiten voor jongeren en volwassenen, vertoont het museum voor de jeugd kinder- en familiefilms.

Het ontwerp van het nieuwe onderkomen van EYE is afkomstig van het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects. EYE telt vier filmzalen, een tentoonstellingsruimte, een permanente interactieve opstelling, een museumwinkel en een café-restaurant.

De Koningin bezoekt na de opening de openingstentoonstelling Found Footage: Cinema Exposed, waarin filmmakers en kunstenaars nieuwe werken creëren door gebruik te maken van filmfragmenten die zijn gevonden in het archief en bestaande collectie van EYE.

Eye is vanaf donderdag 5 april 2012 geopend voor publiek.