Koningin brengt bezoek aan Turkije

31 mei 2012

RVD, nr. 166: Hare Majesteit de Koningin bezoekt van woensdagmiddag 13 tot en met vrijdagochtend 15 juni Turkije in het kader van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

De Koningin bezoekt de steden Ankara en Istanbul. Bij het bezoek aan Ankara wordt de Koningin vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken, dr. U. Rosenthal.

Woensdagavond 13 juni wordt de Koningin op het presidentieel paleis in Ankara in audiëntie ontvangen door Zijne Excellentie president Abdullah Gül en zijn echtgenote mevrouw Hayrünnisa Gül. Aansluitend biedt de president de Koningin een diner aan.

Donderdagochtend 14 juni reist de Koningin door naar Istanbul voor een lunchbijeenkomst met onder anderen Turkse studenten en hoogleraren. Thema's zijn onder meer de relaties tussen Nederland en Turkije, de maatschappelijke ontwikkelingen in het land en de internationale oriëntatie van Turkije. 's Avonds is de Koningin in Istanbul aanwezig bij een optreden van het Nederlands Dans Theater 2 (NDT2) in het Muhsin Ertuğrul Theater. Het NDT2 biedt talentvolle dansers en choreografen een internationaal platform om zich te ontwikkelen. De uitvoering bestaat uit drie stukken: Lieder eines fahrenden Gesellen van Jiřï Kylián, Shutters Shut van Sol León en Paul Lightfoot en CACTI van choreograaf Alexander Ekman. Vrijdag 15 juni vertrekt de Koningin vanuit Istanbul naar Nederland.

Het bezoek van de Koningin volgt op het staatsbezoek van president Gül en zijn echtgenote aan Nederland in april. Zij bezochten toen Amsterdam, Den Haag, Venlo en Maastricht.