Prins van Oranje bij 18e UNSGAB vergadering in Panama

30 mei 2012

RVD, nr. 160: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is van zondag 10 juni tot en met donderdag 14 juni in Panama om de 18e vergadering van de Adviesraad van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties voor water en sanitatie (UNSGAB) voor te zitten.

Op de agenda van de 18e UNSGAB vergadering staat onder meer de stand van zaken op het gebied van afvalwaterbeheer, sanitatiedoelstellingen en financiering van waterbeleid. Daarnaast wordt ingegaan op de uitkomsten en follow up van de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling, Rio+20. De Prins van Oranje houdt een openingstoespraak en heeft bilaterale afspraken met hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de Panamese President Ricardo Martinelli.  

Ook zal de Prins van Oranje in zijn rol van voorzitter van UNSGAB een officiële aankondiging doen van sanitatieconferentie LatinoSan III 2012 in Panama. Deze regionale sanitatie congressen spelen een belangrijke rol bij het vergroten van de wereldwijde toegang tot sanitatie.

Zeker veertig procent van de wereldbevolking (2,5 miljard mensen) beschikt niet over basale sanitaire voorzieningen, zoals een eenvoudig toilet. De gezondheid, de waardigheid en de ontwikkeling van deze mensen komen hierdoor sterk in het geding. Een van de millenniumdoelen van de VN is dan ook dat in 2015 het aantal mensen dat niet over deze basisvoorzieningen beschikt, gehalveerd is.

Op donderdag 14 juni brengt de Prins een werkbezoek aan het Panama Bay Wastewater Project, een grootschalig project dat het afvalwater van de stad Panama opvangt, transporteert en zuivert voordat het terecht komt in de rivieren en uiteindelijk in de Golf van Panama. Afsluitend bezoekt hij het Panamakanaal, waar Nederlandse baggeraars werken aan de verbreding van het kanaal.