Prins van Oranje houdt toespraak bij beursuitreiking UWC Nederland

21 mei 2012

RVD, nr. 145: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is maandagmiddag 4 juni in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag aanwezig bij de beursuitreiking van United World Colleges (UWC) Nederland.

Dit jaar ontvangen 25 leerlingen een beurs. UWC viert eveneens haar 50-jarig bestaan. De Prins, beschermheer van UWC Nederland, houdt in dit kader een toespraak.

UWC, opgericht in 1962, is een internationale NGO op het gebied van onderwijs. Het is een wereldwijde brede educatieve beweging die zich inzet voor vrede en duurzaamheid. Doel is om door gezamenlijk onderwijs onderling begrip te stimuleren tussen veelbelovende jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 jaar uit verschillende landen en culturen. Wereldwijd zijn er 13 vestigingen met leerlingen uit meer dan 120 landen. Ook Nederland heeft sinds 2009 een school in Maastricht.

Ieder jaar worden er in Nederland leerlingen geselecteerd om in een van de UWC vestigingen een opleiding te volgen. Hierbij wordt gekeken naar de talenten en motivatie van de leerling.

De aanpak op de colleges bestaat uit een intensief academisch programma dat wordt gecombineerd met (fysieke) uitdagingen en dienstverlenende, maatschappelijke activiteiten. Beoogd wordt om hiermee leerlingen te voorzien van de inspiratie, de vaardigheden en het netwerk om gedurende de rest van hun leven positieve veranderingen in de gemeenschap tot stand te brengen. Een wezenlijk onderdeel van het programma zijn de maatschappelijke stages.

De Prins is beschermheer en oud-leerling van UWC Nederland.