Koningin brengt werkbezoek aan Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

9 oktober 2012

RVD, nr. 302: Hare Majesteit de Koningin heeft vanmiddag een werkbezoek gebracht aan het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando in Venray.

Het commando is de nieuwe eenheid binnen het ministerie van Defensie die verantwoordelijk is voor het leveren van hoogwaardige lucht- en raketverdediging. De eenheid is in april 2012 voortgekomen uit het samengaan van de Groep Geleide Wapens van de Koninklijke Luchtmacht en het Commando Luchtdoelartillerie van de Koninklijke Landmacht.

Tijdens haar bezoek kreeg de Koningin een demonstratie van verschillende luchtverdedigingsmiddelen, waarbij radarbeelden werden vertoond voor het volgen van  luchtdoelen. Daarnaast voerde zij gesprekken met militairen die sinds april 2012 onderdeel uitmaken van de nieuw opgerichte luchtverdedigingseenheid. Door de samenvoeging van land- en luchtmachtmilitairen zijn verschillende aspecten op het gebied van integratie en identiteit aan de orde gekomen. Ook werd gesproken over de mogelijkheden die de nieuwe organisatie biedt voor de ontwikkeling van militairen, nu alle grondgebonden luchtverdedigingscapaciteit van Nederland is ondergebracht bij één eenheid.