Prins van Oranje geeft gastcollege aan Hogeschool Osnabrück

11 oktober 2012

RVD, nr. 306: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje geeft op vrijdag 12 oktober een gastcollege aan de Hogeschool van Osnabrück, Duitsland.

De Prins van Oranje is te gast bij de faculteit landbouwwetenschap en landschapsarchitectuur, als deel van het onderwijsprogramma 'Wasser als Lebensgrundlage', dat zich richt op duurzaam waterbeheer, sanitatie en afvalwaterbehandeling. Dit programma wordt geleid door gasthoogleraar dr. Uschi Eid en mogelijk gemaakt door de Rut- und Klaus Bahlsen Stiftung.

De Prins is uitgenodigd in zijn rol van voorzitter van UNSGAB, de adviesraad van de Secretaris-Generaal van de VN voor water en sanitatie. In zijn gastcollege gaat de Prins in op de ontstaansgeschiedenis van UNSGAB en geeft hij inzicht in de belangrijkste  inzichten en activiteiten van de adviesraad voor een gezelschap van circa 200 studenten en staf van de Hogeschool.

Aansluitend aan de toespraak van de Prins van Oranje volgt een open discussie met studenten onder leiding van dr. Uschi Eid, die tevens vice-voorzitter van UNSGAB is. Bij de toespraak en discussie is ook de minister voor Wetenschap en Cultuur van de deelstaat Niedersachsen aanwezig, mevrouw professor dr. Johanna Wanka.

Voorafgaand aan zijn gastcollege wordt de Prins door burgemeester Pistorius van Osnabrück ontvangen en rondgeleid door het historische Raadhuis van de stad, waar in 1648 de Vrede van Westfalen werd getekend. Deze serie van vredesverdragen maakte een einde aan onder andere de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tussen Spanje en de Republiek der zeven Verenigde Nederlanden en bevestigde de onafhankelijkheid van de Republiek.