Prins van Oranje reikt Erasmusprijs 2012 uit aan Daniel C. Dennett

11 oktober 2012

RVD, nr. 303: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt woensdagmiddag 14 november in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Amerikaanse filosoof Daniel C. Dennett.

De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema 'de culturele betekenis van de natuurwetenschappen'.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk gebied. De Stichting Praemium Erasmianum stelt elk jaar een ander thema centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

Daniel Dennett wordt gelauwerd vanwege zijn vermogen om het culturele belang van wetenschap en techniek naar een breed publiek te vertalen. Hij heeft zich verdiept in de grote culturele vragen van deze tijd die bij uitstek ons zelfbeeld bepalen, zoals: hoe zijn we ontstaan en wat is bewustzijn? In zijn werk kiest hij voor de meest uiteenlopende thema's, van religie en darwinisme tot bewustzijn, vrije wil en kunstmatige intelligentie.

De meeste boeken van Dennett zijn in het Nederlands vertaald.