Prinses Laurentien reikt Nationale Alfabetiseringsprijzen 2012 uit

7 september 2012

RVD, nr. 262: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden reikt zaterdag 8 september op Duinrell in Wassenaar de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2012 uit. In 1966 heeft VN-organisatie UNESCO 8 september uitgeroepen tot Internationale Dag van de Alfabetisering. Wereldwijd wordt op deze dag aandacht gevraagd voor het belang van taal, lezen en schrijven.

De Nationale Alfabetiseringsprijzen zijn in 2004 door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingesteld en worden toegekend aan innovatieve projecten die op een bijzondere manier bijdragen aan de bestrijding van laaggeletterdheid.

De prijzen zijn onderverdeeld in vier categorieën, waarop het Nederlands publiek vanaf 3 september heeft kunnen stemmen: Denken, voor een innovatief idee of onderzoek; Durven, voor een verrassend nieuw project dat het afgelopen jaar is gestart; Doen, voor een bestaand, succesvol, lopend project; Achmea Persoonlijkheidsprijs; voor een persoon die zich in het afgelopen jaar bijzonder heeft ingezet voor de aanpak van laaggeletterdheid.   

Stichting Lezen & Schrijven maakt 8 september van attractieparkpark Duinrell een "taalpark". Met behulp verschillende bekende Nederlanders wil men vaders, moeders en kinderen laten zien hoe belangrijk èn leuk het is om goed te kunnen lezen en schrijven.

Prinses Laurentien is oprichter en voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven en Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO. In deze rol zet zij zich in voor de aanpak van laaggeletterdheid wereldwijd. De Prinses is ook voorzitter van de EU High Level Group on Literacy die bestaat uit deskundigen op het gebied van onderwijs en laaggeletterdheid. Op 6 september presenteerde de prinses het eindrapport van deze groep in Cyprus samen met Onderwijs Eurocommissaris Vassiliou en de Cypriotische Minister voor onderwijs. Cyprus heeft momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie.