Koningin bij viering 20 jaar Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden

21 februari 2013

RVD, nr. 36: Hare Majesteit de Koningin woont donderdagmiddag 7 maart in Sociëteit de Witte in Den Haag een speciale bijeenkomst bij ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De Hoge Commissaris heeft tot taak om vroegtijdig etnische spanningen te signaleren die de veiligheid tussen de lidstaten kunnen ondermijnen. Daarnaast neemt hij op diplomatiek niveau maatregelen om escalatie en conflicten te voorkomen. Hiertoe heeft hij een mandaat om in geval van spanningen met betrokken partijen in contact te treden zonder tussenkomst van de lidstaten.

Sprekers tijdens de jubileumbijeenkomst zijn onder anderen de Hoge Commissaris, de heer K. Vollebaek, de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, de heer L. Kozhara, de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, de heer F. Timmermans en de secretaris-generaal van de OVSE, de heer L. Zannier.

Naast de toespraken is er een paneldiscussie met als titel 'De Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden, verleden, heden en toekomst. Wat heeft deze functie tot nu toe bereikt en welke uitdagingen liggen er voor de toekomst?'. Deelnemers aan de discussie zijn de ministers van Buiten Zaken van Zweden, de heer C. Bildt, van Slowakije, de heer M. Lajčák, en van Moldavië, de heer I. Leancặ.

OVSE heeft als doel de samenwerking tussen haar 57 lidstaten op militair, economisch en humanitair gebied te bevorderen. Internationaal wordt de organisatie aangeduid als OSCE, Organization for Security and Co-operation in Europe. Lidstaten zijn de Verenigde Staten van Amerika, Canada, de 47 leden van de Raad van Europa, Vaticaanstad, Wit-Rusland, de vijf voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië en Mongolië. De eerste Hoge Commissaris was de Nederlandse minister van staat Max van der Stoel. Hij startte in 1993, in 2001 opgevolgd door Rolf Ekéus uit Zweden.