Prins Constantijn woont uitreiking Geuzenpenning bij

22 februari 2013

RVD, nr. 39: Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden is woensdagmiddag 13 maart aanwezig bij de uitreiking van de Geuzenpenning. De onderscheiding gaat dit jaar naar Radhia Nasraoui, een Tunesische mensenrechtenactivist die zich inzet voor de strijd tegen marteling. Vicepremier Lodewijk Asscher zal de Geuzenpenning aan mevrouw Nasraoui uitreiken.

Mevrouw Nasraoui richtte samen met anderen in 2003 de Association de Lutte contre la Torture en Tunisie (ALTT) op, de vereniging ter bestrijding van marteling in Tunesië. Als voorzitter van deze mensenrechtenorganisatie vraagt Nasraoui onophoudelijk aandacht voor het handhaven van de meest elementaire mensenrechten en onafhankelijke rechtspraak.

De Geuzenpenning is een initiatief van de stichting Geuzenverzet 1940-1945, opgericht door oud-Geuzen om zo de idealen van en de nagedachtenis aan de verzetsgroep 'De Geuzen' levend te houden. De uitreiking vindt elk jaar plaats in de Grote Kerk van Vlaardingen.

De stichting reikt sinds 1987 jaarlijks een Geuzenpenning uit om mensen en organisaties te eren en te steunen, die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme.