Prins van Oranje en SG Ban Ki-moon in New York bij VN bijeenkomst over watergerelateerde rampen

25 februari 2013

RVD, nr. 44: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje bezoekt 6 en 7 maart 2013 samen met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties (VN) in New York de themabijeenkomst ‘Water and disasters’.

De Prins is aanwezig in zijn rol van voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (UNSGAB) en houdt een toespraak.

In de afgelopen tien jaar hebben niet alleen meer watergerelateerde rampen plaatsgevonden, ook de sociale, economische en politieke gevolgen van dit soort rampen worden steeds groter. Voorbeelden zijn de gevolgen van de orkaan Sandy in de Verenigde Staten, de overstromingen in Bangkok, Thailand en de tsunami in Japan. Dat was voor de VN aanleiding hierover een themabijeenkomst te organiseren. De bijeenkomst is een initiatief van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, UNSGAB en het High Level Expert Panel on Water and Disasters (HLEP) dat door UNSGAB in het leven is geroepen.
 
Het doel van de bijeenkomst is het creëren van bewustzijn, delen van ervaringen en discussiëren over de juiste weg naar een wereldwijde aanpak van watergerelateerde rampen. Vanuit Nederland is ook minister van Infrastructuur en Milieu mw. drs. M.H. Schultz van Haegen aanwezig vanwege de grote Nederlandse expertise en reputatie op het gebied van waterveiligheid.