Prinses Máxima ontvangt eerste postzegels 1001 Vrouwen

22 februari 2013

RVD, nr. 38: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden ontvangt dinsdag 2 april de eerste postzegels 1001 Vrouwen. PostNL brengt dit bijzondere postzegelvel uit ter gelegenheid van de tentoonstelling 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het gelijknamige boek.

Het postzegelvel 1001 Vrouwen bevat tien postzegels met daarop portretten van opmerkelijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. De vier bovenste postzegels en de vier onderste postzegels zijn identiek, zodat er in totaal zes vrouwen uit zes verschillende eeuwen zijn afgebeeld. De volgende zes vrouwen zijn afgebeeld: de ontdekkingsreizigster Alexandrine Tinne, de schrijfster Belle van Zuylen, de Utrechtse heldin uit de Tachtigjarige Oorlog Trijn van Leemput, de schilderes Maria van Oosterwijck, de landsvrouwe Maria van Bourgondië en de theologe Anna Zernike.

De tentoonstelling laat de levensverhalen zien van bijzondere, beroemde, beruchte maar ook onbekend gebleven vrouwen. Bezoekers lopen als het ware door de pagina's van het vuistdikke boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Het project is een initiatief van historica Els Kloek. De tentoonstelling is te zien bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.