Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima brengt werkbezoek aan Koninklijke Marine

29 januari 2013

RVD, nr. 18: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden heeft vanochtend een werkbezoek gebracht aan de Koninklijke Marine in Den Helder.

Zij werd ontvangen door de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom. Tijdens het bezoek maakte de Prinses kennis met het werk van de marine en bezocht zij enkele operationele eenheden.

Het bezoek begon aan boord van het luchtverdedigings- en commandofregat Hr.Ms. Evertsen. Naast een korte rondleiding sprak zij met het marinepersoneel over werken en wonen bij de marine en de gevolgen daarvan voor het privéleven.

Met een landingsvaartuig van het Korps Mariniers werd vervolgens een korte vaartocht door de marinehaven gemaakt, waarna een bezoek volgde aan Hr.Ms. Johan de Witt. Dit amfibisch transportschip wordt op dit moment gereedgemaakt voor uitzending in het kader van de EU anti-piraterij-missie bij Somalië in de tweede helft van 2013. Aan boord van de Johan de Witt sprak de Prinses met het marinepersoneel over de rol in een pre-conflictfase. Een voorbeeld hiervan is de inzet van de marine bij de opleiding en training van lokaal kustwachtpersoneel, waarmee wordt samengewerkt voor de kust van Afrika.

De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht en bestaat dit jaar 525 jaar. Er werken ongeveer 10.500 mensen.