Prinses Margriet en Prinses Laurentien bij uitreiking ECF Princess Margriet Award 2013

22 januari 2013

RVD, nr. 13: Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Margriet der Nederlanden en Prinses Laurentien der Nederlanden zijn op dinsdag 19 maart in The Egg in Brussel aanwezig bij de uitreiking van de ECF Princess Margriet Award.

Deze prijs van de European Cultural Foundation (ECF), in samenwerking met de ministeries van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken, is dit jaar toegekend aan beeldend kunstenaars Dan en Lia Perjovschi en dirigent Yoel Gamzou.

Prinses Laurentien, president van de ECF, houdt de openingsspeech. Prinses Margriet reikt de prijzen uit. De prijsuitreiking vindt plaats in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid, Prinses van België.

Het kunstenaarsduo Dan en Lia Perjovschi (Roemenië) is door de jury geselecteerd voor hun gezamenlijke werk, dat er op is gericht om het historische en culturele besef over de rol van kunst in de samenleving te verdiepen. Hun studio dient daarbij als een toegankelijke omgeving voor culturele actie en educatie. Lia Perjovschi verwierf bekendheid door haar performances en de oprichting van het Contemporary Art Archive / Center for Art Analysis. Het oeuvre van Dan Perjovschi is te omschrijven als een vertaling in tekeningen van het sociale, culturele en politieke leven.

Yoel Gamzou (Israel), woont en werkt in Berlijn en Kassel. De jury heeft Gamzou gekozen vanwege de vaardigheid waarmee hij verschillende generaties musici inspireert en een zeer divers Europees publiek bereikt. Hij ontvangt de prijs voor zijn inspiratievolle manier van dirigeren en zijn interpretatie van klassieke muziek als een hedendaagse vorm van culturele expressie.

De European Cultural Foundation zet zich al bijna 60 jaar in voor culturele samenwerking in Europa. Prinses Laurentien is in 2007 Prinses Margriet opgevolgd als president van de ECF. Met de toekenning van de ECF Princess Margriet Award worden denkers, kunstenaars en activisten geëerd die het Europese publiek met hun werk raken en aan het denken zetten over de rol die cultuur en culturele diversiteit in de samenleving spelen.