Reactie minister-president op bekendmaking Koningin

28 januari 2013

Minister-president Rutte sprak na afloop van de aankondiging van het aftreden van de Koningin in een toespraak zijn grote respect en bewondering uit voor de buitengewone inzet van de Koningin in en voor Nederland en de Nederlanders gedurende meer dan dertig jaar.

Hij noemde haar "een Koningin in het hart van de samenleving" en een "icoon van Nederland", ook tijdens talloze officiële gelegenheden in het buitenland.
 
Premier Rutte: "Koningin Beatrix was er altijd. Zij was er op de feestelijke momenten, bij de viering van sportieve successen of culturele hoogtepunten. Maar zij was er ook en vooral op de moeilijke ogenblikken. Bijvoorbeeld toen het noodlot toesloeg in de Bijlmermeer, in Enschede en natuurlijk op die dramatische Koninginnedag in 2009. Haar indringende woorden direct na de afschuwelijke aanslag in Apeldoorn staan voor altijd in ons collectieve geheugen gegrift."
 
De minister-president stond ook stil bij Prins Willem-Alexander, die zijn moeder na jaren van intensieve voorbereiding zal opvolgen. "Hem wacht een belangrijke en veeleisende taak".
"Ik weet zeker dat de Prins en Prinses als Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op een overtuigende wijze invulling zullen geven aan hun nieuwe taak en rol."
 
Tot slot sprak de minister-president de hoop en verwachting uit dat 30 april 2013, de dag van abdicatie en inhuldiging, in heel het Koninkrijk een onvergetelijk feest zal worden. "Een feest dat recht doet aan onze gevoelens van vandaag. Gevoelens van verbondenheid met het Huis van Oranje en van diepe genegenheid voor een vorstin die zich ruim drie decennia vol overgave heeft ingezet voor Nederland."
 
Meer informatie over de abdicatie en inhuldiging is te vinden op www.koninklijkhuis.nl.