Koning bij start viering 100 jaar Vredespaleis

2 juli 2013

RVD, nr. 177: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander neemt woensdag 28 augustus 2013 een gedenkboek in ontvangst bij de start van de viering van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis in Den Haag.

Tijdens de bijeenkomst houden secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon en minister-president Rutte een toespraak. 's Middags vindt er een internationale conferentie plaats over de verbetering van vreedzame geschillenbeslechting tussen landen.

De viering van het 100-jarig bestaan is een initiatief van de Carnegie-Stichting (beheerder en eigenaar van het Vredespaleis), de gemeente Den Haag en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de periode tussen 28 augustus en 21 september vinden diverse activiteiten plaats. Zo voeren Haagse middelbare scholieren de musical Peace of Me op en in het Haagse stadhuis en Haags Historisch museum worden uiteenlopende exposities georganiseerd. De viering wordt 21 september, de internationale VN Dag van de Vrede, afgesloten met een Vredesconcert in de tuin van het Vredespaleis en een Vredesloop. Het concert, gehost door de Britse acteur Jude Law, wordt georganiseerd door de non-profit organisatie Peace One Day, opgericht door Jeremy Gilley. Hij is de initiatiefnemer van de VN Dag van de Vrede.

In het Vredespaleis zijn het Internationale Gerechtshof en het Permanente Hof van Arbitrage gehuisvest. In en om het paleis werken dagelijks duizenden mensen, verbonden aan 160 internationale organisaties, aan een veiliger en rechtvaardiger wereld.