Koning en Koningin bezoeken Joodse Gemeente Amsterdam

8 juli 2013

RVD, nr. 182: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima hebben vanmiddag een bezoek gebracht aan de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS). De Koning en Koningin werden rondgeleid door de synagoge aan het Jacob Obrechtplein en spraken met vertegenwoordigers van verschillende organisaties binnen de joodse gemeente in Amsterdam.

De Joodse Gemeente Amsterdam bestaat 375 jaar en is een bloeiende gemeente met vele activiteiten. Vanuit de gemeente worden onder meer diensten in vijf synagogen georganiseerd, joods onderwijs verzorgd en sociaal en cultureel werk verricht.

Na een korte toelichting op de geschiedenis van de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS) en uitleg over het interieur en geschiedenis van de synagoge, ontmoetten de Koning en Koningin vertegenwoordigers van joodse organisaties. Zij spraken onder meer met studenten, scholieren en leerkrachten van joodse scholen, met vertegenwoordigers van Maccabi-sportverenigingen en de beveiligingsorganisatie "Bij leven en welzijn".

Het bezoek werd afgesloten met een gelegenheidsgebed en een zegening door opperrabbijn Aryeh Ralbag, zoals deze ook wekelijks in de dienst wordt uitgesproken voor het Koninklijk Huis.