Koningin Máxima bezoekt Best Buddies Nederland in Leiden

9 juli 2013

RVD, nr. 183: Hare Majesteit Koningin Máxima bracht dinsdagmiddag 9 juli een bezoek aan Best Buddies Nederland in Leiden. Best Buddies is verkozen als Oranje Fonds Kroonappel in de categorie Jeugd.

Best Buddies realiseert door heel Nederland vriendschappen tussen studentvrijwilligers en jongeren met een licht verstandelijke beperking. De jongeren worden één-op-één aan elkaar gekoppeld. Elk Buddy-koppel gaat er zelfstandig samen op uit, maar kan ook deelnemen aan groepsactiviteiten van Best Buddies.

Het doel van de stichting is tweeledig: De sociale integratie van jongeren met een verstandelijke beperking bevorderen en jongeren zonder verstandelijke beperking stimuleren tot actief burgerschap. Best Buddies is inmiddels actief op vierendertig locaties in het hele land.

Koningin Máxima werd ontvangen bij het LAKtheater in Leiden, waar een aantal koppels van Best Buddies een workshop dansen volgde. Na een gesprek over de ontwikkeling van Best Buddies in de afgelopen jaren en een kennismaking met de deelnemers, trad de groep op met de in de ochtend geleerde dans.

Dit jaar benoemde het Oranje Fonds ter ere van de troonswisseling éénmalig drie initiatieven tot Oranje Fonds Kroonappel. Na een selectieproces met bijna vierduizend inzendingen werden Stadstuin Emma's Hof, Best Buddies Nederland en Stichting Manteling in Middelburg beoordeeld als de mooiste sociale initiatieven van het Koninkrijk.

Op 16 mei jongstleden werd de prijs door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima uitgereikt. De Kroonappel bestaat uit een bronzen Appeltje van Oranje en een geldbedrag van 50.000 euro.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.