Koningin Máxima opent Fries Museum

16 juli 2013

RVD, nr. 191: Hare Majesteit Koningin Máxima opent vrijdagochtend 13 september het nieuwe Fries Museum aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden.

Het museum richt zich met steeds wisselende exposities op de ontwikkeling van Friesland, de Friese cultuur en haar inwoners.

Fries Museum © Gerard van Beek

Na de opening zijn er vier exposities die voor korte of langere tijd te bezichtigen zijn. Ferhaal van Fryslân is een kennismaking met Friesland en de Friezen. De expositie Oud Geld gaat over schoonheid en macht tijdens de Gouden Eeuw. Het Fries Verzetsmuseum geeft een beeld van de beleving van de oorlog in de jaren 1940-1945. De tentoonstelling Horizonnen toont nationale en internationale moderne en hedendaagse kunst over Friesland. 

Het nieuwe museum kon mede worden gebouwd met geld uit de nalatenschap van de Friese architect Abe Bonnema. Naar zijn wens staat het in het centrum van de stad en is het ontworpen door architect Hubert-Jan Henket. Het museum heeft een open en transparante uitstraling, de bezoeker staat centraal. De entreehal is een openbare doorgang voor het publiek dat zich door het stadscentrum wil verplaatsen. In het museumgebouw is ook Film in Friesland gehuisvest, met onder andere Slieker Film met drie filmzalen.