Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken provincies Zeeland en Zuid-Holland (8)

10 juni 2013

RVD, nr. 153: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima bezoeken vrijdagochtend 21 juni de provincie Zeeland en vrijdagmiddag de provincie Zuid-Holland. Met deze provincies wordt de reeks van twaalf bezoeken afgesloten, die de Koning en Koningin, na de troonswisseling op 30 april 2013, aan alle provincies in Nederland brengen.

Koningin in hun provincie te zien en te ontmoeten. Beide provinciebezoeken worden aan elkaar verbonden door een informele bijeenkomst in de buurt van de provinciegrens. Daar ontmoeten de Koning en Koningin in totaal 100 mensen die een bijzondere betekenis hebben voor beide provincies, zoals sporters, musici, vrijwilligers, ondernemers en onderzoekers.
De Commissaris van de Koning in de provincie begeleidt de Koning en Koningin. Gastheer is de burgemeester van de gemeente die wordt bezocht.

Provincie Zeeland

Middelburg: ontvangst in het Prinsenlogement en bezoek aan Abdijplein en Damplein

Begroeting van de Koning en Koningin door de Commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, de heer J.M.M. Polman, en de burgemeester van Middelburg, mr. H.M. Bergmann, bij het Prinsenlogement. Ontmoeting met het college van Gedeputeerde Staten en de plv. voorzitter van Provinciale Staten. Aansluitend wandelen de Koning en Koningin over het Abdijplein met diverse activiteiten: ontmoeting met medewerkers van De Manteling, winnaar van de Kroonappel uit de categorie 'Helpende Hand', presentatie van oude Zeeuwse producten in een moderne uitvoering en ondernemend Middelburg. Verder is er een ontmoeting met leerlingen van de Sint Bavoschool uit Oostburg (gemeente Sluis). Deze school heeft in Zeeland de Koningsspelen op de meest originele manier gepresenteerd. Verder is er een opstelling van ringrijders op Zeeuwse paarden. De wandeling eindigt op het Damplein waar de Zeeuwse bolus wordt geserveerd.

Goes: rondwandeling over de Grote Markt

Begroeting door de burgemeester van de gemeente Goes, mr. L.J. Verhulst, bij het Stadhuis aan de Grote Markt en een muzikaal optreden van Fanfareorkest Euphonia. De Koning en Koningin wandelen langs kraampjes met streekproducten, klederdracht en lokale bedrijven.
Ook is er een demonstratie van het beslaan van paarden door het Ambachtscentrum. De wandeling wordt afgesloten met een optreden van balletstudio Free. In het stadhuis is er een korte ontmoeting met onder anderen mensen die uitgeloot waren voor het bijwonen van de inhuldiging op 30 april.

Zierikzee: rondwandeling door de Oude Haven en het Havenpark
(gemeente Schouwen-Duiveland)

Begroeting door de burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland, de heer G.C.G.M. Rabelink. De Koning en Koningin wandelen naar de Oude Haven. Langs de route staan historische figuren die het verleden van Zierikzee en Schouwen-Duiveland verbeelden. In de Oude Haven liggen schepen waarop activiteiten te zien en te horen zijn, zoals een kort optreden uit de toneelproductie 'Watermensen, de zee geeft en de zee neemt' van de Stichting Rederijkers Zierikzee. Oversteek van de Oude Haven over het Kraanplein naar het Havenpark. Op het Havenpark zijn er onder anderen optredens van een kinderkoor en een band. Scholieren van scholengemeenschap Pontes Pieter Zeeman presenteren DAS, Dynamic Art Sculptures. Een sculptuur dat beweegt op wind, water en zon. Chefkok Wouter Kik presenteert diverse gerechten met vis uit de wateren rondom Zeeland. Verder is er een korte ontmoeting met bekende surfers uit Schouwen Duiveland, Davy Scheffers en Rick Jendrusch, en is er een levend schaakspel van de lokale schaakvereniging die 100 jaar bestaat. Het bezoek wordt afgesloten met een demonstratie kitesurfen.

Provincie Zuid-Holland

Brouwersdam: bezoek aan strandpaviljoen Natural High, informele bijeenkomst (gemeente Goeree-Overflakkee, provincie Zuid-Holland)

Begroeting van de Koning en Koningin door de Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, de heer J. Franssen, op de Brouwersdam. Hier worden de provincies Zeeland en Zuid-Holland aan elkaar verbonden door een informele bijeenkomst tussen de Koning en Koningin en circa 100 inwoners uit beide provincies.

Brouwersdam: korte tocht per stoomtram

Begroeting door de burgemeester van de gemeente Goeree-Overflakkee, de heer C.A. Kleijwegt. De Koning en Koningin maken een korte tocht per stoomtram.
Aansluitend rijdt het Koninklijk gezelschap per bus door naar Hellevoetsluis.

Hellevoetsluis: bezoek aan de streek Voorne-Putten

Begroeting op de kade van het Droogdok Jan Blanken door de burgemeesters van de vijf gemeenten op Voorne-Putten, gemeente Spijkenisse, mevrouw M. Salet; gemeente Brielle, mevrouw G.W.M. van Viegen; gemeente Bernisse, mevrouw P. J. Bouvy-Koene; gemeente Westvoorne, de heer P.E. de Jong; gemeente Hellevoetsluis, de heer F.D. van Heijningen.
De Koning en Koningin gaan aan boord van de voormalige mijnenjager AMS 60 MS Bernisse voor een korte vaartocht naar de Koopvaardijhaven. Langs de route in Haaven het Groote Dok staan inwoners uit de vijf gemeenten. Zowel bij aankomst als het vertrek van de Koning en Koningin worden er saluutschoten gelost door de Schutterij.

Zoetermeer: bezoek aan de Markt

Begroeting door de burgemeester van de gemeente Zoetermeer, de heer Ch.B. Aptroot, bij het Stadhuisplein. De Koning en Koningin lopen via het Stadhuisplein naar de Markt waar demonstraties worden gegeven door vijf grote sportaccommodaties in Zoetermeer, de 'Big Five'. Zo zijn er demonstraties raften door Dutch Water Dreams en tuben en skiën door SnowWorld. SilverDome laat curling, kunstschaatsen en shorttrack zien op een kunststof ijsbaan. Ayers Rock demonstreert klimtechnieken op een mobiele klimtoren en een golfprofessional van Burggolf slaat een geprepareerde bal met een parachute. Het bezoek wordt afgesloten met een muzikaal optreden de heer R. van Kooten, musicalster uit Zoetermeer.

Den Haag: afsluiting van het bezoek aan de provincie Zuid-Holland

Begroeting door de burgemeester van Den Haag, de heer J.J. van Aartsen, bij de kruising Spinozastraat/Groenewegje. Bezoek aan het Midzomergracht festival, een culinair en muzikaal evenement op de Bierkades en het Groenewegje. De Koning en Koningin gaan aan boord van 'de Ooievaart' voor een korte vaartocht langs de terrassen en de muziekoptredens op de pakschuiten. Vanaf de kruising Wagenstraat/Groenewegje gaan de Koning en Koningin in een oldtimer naar Chinatown voor een aantal activiteiten in de Wagenstraat. De autorit eindigt op het Spuiplein waar jongeren samen met het Residentieorkest een muziekstuk uitvoeren. Bij het vertrek van de Koning en Koningin naar het provinciehuis worden banieren onthuld op de muren van enkele omringende panden, als opmaat naar de start van de viering van '200 jaar Koninkrijk' op 30 november 2013 in Scheveningen. Het bezoek aan de provincie Zuid-Holland eindigt met een ontmoeting met het college van Gedeputeerde Staten en de vice-voorzitter van Provinciale Staten in het provinciehuis. Hiermee wordt de reeks van de twaalf provinciebezoeken van de Koning en Koningin afgesloten.